LUMEA AZI

Germania respinge un proiect de lege prin care numărul donatorilor de organe ar fi putut să crească

Bundestagul german a respins un proiect de lege prin care numărul donatorilor de organe ar fi putut să crească semnificativ. Ministrul german al sănătății a propus ca fiecare persoană să poată deveni donator dacă nu și-a exprimat în scris refuzul. Un reportaj marca Deutsche Welle.

24 Ianuarie 2020, 16:50 (actualizat 24 Ianuarie 2020, 17:53) |

În calitate de consilier economic, Frank Schier a călătorit mult. Cândva, o afecțiune pulmonară cu care s-a născut și cu care a avut de luptat toată viața s-a agravat atât de mult încât transplantul a devenit ultima soluție.

Frank Schier, pacient: "La prima discuție cu medicii, care mi-au spus că nu scap de transplant, am avut un șoc. Este plămânul meu și normal că-mi doresc să traiesc în continuare având propriul organ în corp."

Un gând cu care a trebuit mai întâi să se obișnuiască. Înainte de a fi trecut pe lista de transplant mai are de făcut câteva investigații medicale. Dar nici așa nu se va rezolva problema. Fiindcă pe listele din Germania, în așteptarea unui organ salvator, figurează aproximativ 9500 de bolnavi. Majoritatea pacienților aşteaptă deja de câțiva ani de zile…

Dr. Kai-Uwe Eckardt, specialist nefrologie și medicină de urgență: "Situația este pur și simplu dramatică. Avem cel mai mic număr de donatori din Europa, cel mai lung timp de așteptare și cel mai mare număr de pacienți care nu supraviețuiesc până primesc un organ."

Toate acestea, în ciuda faptului că peste 80% din germani sunt în favoarea donării de organe. În opinia medicilor, o problemă ar fi că discuțiile despre moarte sau recoltarea de organe sunt tabu în multe familii. Și dacă nu există dispoziții scrise din partea potențialilor donatori, în cele mai multe cazuri familiile se decid împotriva donării organelor.

Dr.  Dincklage: "Chiar dacă un pacient ar fi dorit să devină donator, nu se ajunge la transplant. Iar pacienții de pe listele de așteptare mor."

Tocmai pentru a împiedica lucrul acesta, ministrul federal al Sănătății, Jens Spahn, a înaintat propunerea de adoptare a așa-numitului acord prezumat. Altfel spus, fiecare persoană aflată în moarte cerebrală este un posibil donator dacă nu există o hotărâre negativă clară din partea pacientului. Actuala legislație prevede aprobarea expresă a persoanei pentru prelevarea de organe. Propunerea ministrului conservator nu a trecut în Bundestag.

Jens Spahn, CDU: "Firește că mi-am dorit o majoritate pentru acordul prezumat, dar accept faptul că a existat o majoritate în favoarea acordului expres. Important este faptul că ambele proiecte de lege nu erau în contradicție, ci obiectivul acestora a fost creșterea numărului de donatori în Germania."

Acordul expres în variantă modificată - care a primit majoritatea în Parlament - a fost propunerea șefei Verzilor, Annalena Baerbock, și a altor deputați. Donarea de organe trebuie să rămână un act liber consimțit, iubirea aproapelui nu trebuie impusă prin lege, au argumentat parlamentarii.

Annalena Baerbock, Partidul Verzilor: "Azi ne-am asigurat că și în viitor germanii vor fi dispuși în număr mare să devină donatori. În prezent peste 84 la sută sunt în favoarea prelevării de organe. Înregistrarea acestora în baza de date va deveni mult mai ușoară prin existența unui registru online."

Cu toate acestea, mare lucru nu se schimba. În curând, germanii vor fi chestionați privind înscrierea pe listele de donatori la eliberarea unui nou act de identitate sau permis de conducere.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 10°C
IASI 3°C 8°C
CLUJ 5°C 6°C
CONSTANTA 11°C 16°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI