Germania recomandă vaccinul AstraZeneca numai pentru persoanele cu vârste sub 65 de ani. Vaccinul oferă un răspuns imun bun în cazul persoanelor vârstnice, spun britanicii

Comisia germană de vaccinare a anunţat joi că recomandă vaccinul anti-COVID-19 produs de compania AstraZeneca numai pentru persoanele cu vârste sub 65 de ani, întrucât datele studiilor clinice privind administrarea acestui vaccin în cazul persoanelor vârstnice sunt insuficiente. Organismul britanic de reglementare în sectorul sanitar consideră că acest vaccin este eficace pentru toate categoriile de vârstă.

28 Ianuarie 2021, 17:32 (actualizat 28 Ianuarie 2021, 18:10) Știrile TVR |
Vaccin AstraZeneca

ACTUALIZARE Vaccinul anti-COVID-19 produs de compania AstraZeneca oferă un răspuns imun bun în cazul persoanelor vârstnice, deşi în prezent există puţine date despre nivelul precis al protecţiei, a declarat joi Public Health England, după ce Comisia germană de vaccinare a recomandat ca acest vaccin să fie administrat numai persoanelor sub 65 de ani, întrucât datele privind eficacitatea vaccinului AstraZeneca la persoanele vârstnice sunt deocamdată insuficiente, relatează Reuters.

În Marea Britanie au fost vaccinate până în prezent peste 7,1 milioane de persoane cel puţin cu prima doză de vaccin AstraZeneca sau Pfizer/BioNtech, cele două vaccinuri anti-COVID-19 autorizate în această ţară.

''Atât AstraZeneca cât şi Pfizer/BioNtech sunt vaccinuri sigure şi oferă niveluri ridicate de protecţie împotriva COVID-19, mai ales împotriva formelor severe de boală'', a declarat directorul pentru Imunizare din cadrul Public Health England (PHE), Mary Ramsay.

''Au fost prea puţine cazuri la vârstnici în testele clinice ale AstraZeneca pentru a examina nivelurile precise de protecţie în acest grup, dar datele privind răspunsurile imune sunt foarte bune'', a adăugat reprezentanta PHE.

Întrebat la rândul său despre opinia experţilor germani ca vaccinul AstraZeneca să fie administrat numai persoanelor cu vârste sub 65 de ani, premierul britanic Boris Johnson a răspuns că organismul britanic de reglementare în sectorul sanitar consideră că acest vaccin este eficace pentru toate categoriile de vârstă.

 

''Vaccinul COVID-19 al AstraZeneca este recomandat în prezent doar pentru persoanele cu vârste între 18 şi 64 de ani'', a menţionat comisia germană de vaccinare (STIKO) într-un document consultat de France Presse. ''Datele disponibile în prezent sunt insuficiente pentru evaluarea eficacităţii vaccinului (AstraZeneca) după vârsta de 65 de ani'', a explicat STIKO.

La rândul ei, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a confirmat că vineri va anunţa concluziile evaluării sale asupra vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de compania britanico-suedeză AstraZeneca şi Universitatea Oxford, subliniind că va autoriza acest vaccin numai dacă datele prezentate de producătorul vaccinului sunt suficient de solide şi complete, consemnează agenţia EFE.

Vaccinul AstraZeneca este deja folosit pe scară largă în Marea Britanie, ţară unde vaccinarea este semnificativ mai avansată decât în Uniunea Europeană.

Comisia Europeană, care a încheiat în numele statelor membre contractele cu companiile farmaceutice producătoare de vaccinuri, aşteaptă propuneri din partea companiei AstraZeneca pentru a soluţiona o dispută privind cantitatea şi calendarul livrării vaccinului către statele UE.

Din cauza unor probleme de randament al producţiei, AstraZeneca a anunţat că în primul trimestru va putea livra numai 60%, apoi numai un sfert, din cantitatea de vaccin ce urma să fie furnizată blocului comunitar. Comisia Europeană a cerut acestei companii să redirecţioneze către UE doze de vaccin produse la cele două fabrici ale sale din Marea Britanie, dar AstraZeneca a răspuns că producţia acestora este alocată britanicilor, conform contractului semnat cu guvernul de la Londra cu trei luni înaintea celui semnat cu Comisia Europeană.

Dacă va fi autorizat, vaccinul AstraZeneca ar fi al treilea care primeşte Autorizaţia de Comercializare Condiţionată (CMA) în UE, după cele produse de Pfizer/BioNtech şi Moderna.

La fel cum a procedat cu vaccinul AstraZeneca, EMA examinează în timp real şi datele privind vaccinul produs de compania Janssen, filială a societăţii americane Johnson&Johnson, dar acesta se află într-o fază mai puţin avansată şi organismul european nu a primit încă o cerere privind emiterea autorizaţiei de comercializare.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 4°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 5°C 4°C
BRASOV 2°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI