Germania intenţionează să achite compensaţii familiilor victimelor masacrului de la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
27 iulie 2022, 16:05

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne german a confirmat relatările din presă care sugerau că se lucrează la o asemenea ofertă, adăugând că au loc discuţii în cadru privat cu reprezentanţii familiilor victimelor.

Pe 5 septembrie se împlinesc 50 de ani de la masacrul în care o grupare teroristă palestiniană a ucis 10 sportivi şi antrenori israelieni şi un ofiţer de poliţie german.

La scurt timp după tragedie, executivul de la Berlin a plătit familiilor victimelor 4,19 milioane de mărci germane (aproximativ 2 milioane de dolari).

Alte 3 milioane de dolari au fost plătite familiilor victimelor în 2002 ca un gest umanitar dată fiind relaţia specială a Germaniei cu Israelul, după cum declara la acea vreme guvernul german.

Totuşi, în 1994 familiile victimelor dăduseră în judecată guvernul german, fără succes, ele denunţând greşeli făcute de poliţie în timpul evenimentelor de la Jocurile Olimpice de la Munchen.

În afară de plata compensaţiilor, Ministerul de Interne german a anunţat că va înfiinţa o comisie, formată din istorici israelieni şi germani, pentru a examina şi reevalua evenimentele din 1972.

Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972 au fost umbrite de producerea unui atentat terorist. Pe 5 septembrie, opt terorişti palestinieni din gruparea Septembrie Negru au pătruns în satul olimpic, unde au omorât doi membri ai echipei Israelului şi au luat nouă ostatici, care au fost ucişi ulterior. Jocurile au fost suspendate pentru o perioadă de 34 de ore, a avut loc o slujbă religioasă în memoria victimelor, iar steagurile ţărilor participante au fost coborâte în bernă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite