Germania intenționează să instaleze mai multe fântâni cu apă potabilă în spațiile publice. Ministrul Mediului: "Accesul la apă potabilă trebuie să fie cât mai uşor posibil pentru toţi oamenii din Germania"

Ministrul german al Mediului, Steffi Lemke, vrea să oblige oraşele şi municipalităţile să instaleze noi fântâni cu apă potabilă în spaţiile publice, relatează dpa.

10 August 2022, 19:54 (actualizat 10 August 2022, 20:00) Știrile TVR |
Cișmea publică, fântână publică / FOTO: Shutterstock - www.shutterstock.com

Cetăţenii ar trebui astfel să poată avea mai uşor acces la apă potabilă când sunt pe drum, precum şi să se poată aproviziona gratuit cu apă pentru uz casnic.

Un proiect de lege înaintat de politicianul din Partidul Verzilor a fost adoptat astăzi de cabinetul federal.

"Accesul la apă potabilă trebuie să fie cât mai uşor posibil pentru toţi oamenii din Germania", a spus Lemke.

Proiectul prevede ca municipalităţile să înfiinţeze fântâni cu apă potabilă în parcuri, zone pietonale şi galerii comerciale, de exemplu - atât timp cât acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic şi respectă nevoile zonei respective.


Ca un prim pas, oraşele şi municipalităţile ar urma să înfiinţeze aproximativ 1.000 de fântâni noi, a precizat ministerul.

În Germania există peste 1.300 de fântâni publice cu apă potabilă.

"Verile secetoase şi fierbinţi din ultima vreme ne-au arătat că valurile de căldură persistente nu mai sunt un eveniment rar în Germania", a mai spus Lemke. "Fântânile pentru băut cu apă de la robinet sunt una dintre componentele de bază pentru binele sănătăţii publice în aceste circumstanţe", a adăugat ea.

"Dacă municipalităţile iau acum măsuri, ele vor face o contribuţie importantă la protejarea sănătăţii cetăţenilor", a mai spus Lemke.

"Apa de la robinet este un aliment controlat, economiseşte energie şi este furnizată fără ambalaj la fântânile pentru băut - deci există beneficii pentru mediul înconjurător", a precizat oficialul.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 21°C
IASI 18°C 19°C
CLUJ 12°C 17°C
CONSTANTA 19°C 19°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI