Germania face deja economie și naționalizează o jumătate din gigantul energetic

22 iulie 2022, 22:39

Sufocată de preţul combustibilului, Uniper a cerut ajutorul statului german încă de acum două săptămâni. Cancelarul Scholz se angajase personal să împiedice falimentul companiei de care depind sute de furnizori de energie din Germania.

În timpul negocierilor, statul a promis că va introduce un mecanism care să permită transferul prețurilor către clienți din toamnă. Asta înseamnă că facturile la gazele consumatorilor germani ar putea să crească foarte mult.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Nimeni nu e singur şi vom depăşi împreună aceste vremuri grele. Trebuie să fim uniţi. E crucial. Nimeni nu e lăsat singur în faţa acestor probleme. Nici un singur cetăţean şi nicio companie din această ţară.

Dar Germania face deja economie. Nopțile de vară din bogatul oraș bavarez Augsburg sunt anul acesta liniștite și întunecoase.

Fațadele clădirilor istorice nu mai sunt luminate ca altădată, iluminatul stradal a fost diminuat și mai toate fântânile arteziene sunt oprite.

Augsburg este printre orașele germane care au început să facă economie încă de la începutul războiului din Ucraina.

Cam jumătate din gospodăriile germane sunt încălzite cu gaz rusesc și cam 13 la sută cu electricitate produsă cu ajutorul combustibililor fosili.

La nivelul Uniunii Europene, statele membre trebuie să-și diminueze consumul cu o medie de 15 la sută. Pentru Germania e nevoie de o reducere de 30 de procente.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite