Germania crește nivelul de alertă pentru trupele din Forța de reacție rapidă a NATO. Ce este Forța de reacție rapidă a NATO

Germania - steag
Germania - steag
20 februarie 2022, 04:49

Decizia, luată în strânsă cooperare cu cel mai înalt comandant militar al NATO şi cu aliaţii, este o reacţie la comportamentul Rusiei, menită să reducă timpul necesar pregătirii pentru desfăşurare în cazul activării Forţei de Răspuns a NATO (NRF).

„Pregătirea sporită de desfăşurare permite NATO, în cazul unei escaladări ulterioare din partea Rusiei, să garanteze o siguranţă adecvată în special aliaţilor noştri est-europeni pentru a proteja teritoriul aliat”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării de la Berlin.

Forţa de Răspuns a NATO a fost anunțată cu prilejul summit-ului NATO de la Praga din noiembrie 2002.

La 15 octombrie 2003, la Brunssum, în Olanda, sediul Joint Force Command, ca urmare a hotărârii adoptate la summit-ul NATO de la Praga privind înfiinţarea unei unităţi militare care să poată reacţiona prompt în situaţii de criză, a fost inaugurată Forţa de reacţie rapidă a NATO, formată iniţial din 5.000 de soldaţi pregătiţi să acţioneze în orice regiune a lumii unde se înregistrează o ameninţare la adresa intereselor de securitate ale Alianţei Nord-Atlantice.

Capabilităţile NRF au fost testate în timpul amplului exerciţiu Steadfast Jaguar 06 desfăşurat în Insulele Capului Verde în iunie 2006. Locaţia desfăşurării exerciţiului a fost aleasă special pentru a demonstra capacitatea conceptului NRF.

Cu prilejul summitului NATO de la Riga, din noiembrie 2006, NRF a fost declarată pe deplin operaţională.

La 21 februarie 2013, miniştrii apărării din statele membre NATO convin asupra faptului că NRF trebuie să se afle în centrul Iniţiativei Forţelor Conectate pentru a menţine capacitatea de pregătire şi eficienţă în luptă a Alianţei.

Summitul NATO din Ţara Galilor avea să joace un rol fundamental în ce priveşte transformarea Forţei de Răspuns a NATO prin stabilirea Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) care să fie capabilă să desfăşoare contingente în câteva zile faţă de orice provocare care ar putea apărea.

Reuniunea miniştrilor apărării din 5 februarie 2015 stabileşte că VJTF trebuie să aibă în componenţă o structură terestră de 5.000 de militari la care se adaugă unităţi maritime, aeriene şi de forţe speciale. S-a stabilit de asemenea ca pe baza principiului rotaţiei Franţa, Germania, Italia, Polonia, Spania, Turcia şi Marea Britanie să îşi asume rolul de conducere operaţională a VJTF.

La 9 iunie 2015, VJTF a fost desfăşurată pentru prima dată în Polonia în cadrul exerciţiului Noble Jump, la care au luat parte peste 2.100 de militari din nouă state membre NATO.

Reuniunea ministerială a apărării din 24 iunie 2015 stabileşte ca NRF să aibă o plajă de 40.000 de militari.

În octombrie 2015, miniştrii apărării din statele NATO au dat undă verde conceptului militar complet pentru Forţa de Răspuns a NATO, inclusiv în ce priveşte componentele de comandă şi control.

În timpul exerciţiului Trident Juncture de la finalul anului 2015, VJTF a fost testată şi certificată.

Summitul NATO de la Varşovia, din 9 iulie 2016, avea să anunţe implementarea Planului de Acţiune Rapidă, prin intermediul măsurilor adaptate pe termen lung, şi consolidarea NRF şi a unei noi Forţe Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat, care să fie disponibilă pentru a fi desfăşurată în două-trei zile.

Forţa de Reacţie Rapidă a NATO este formată din: un element de comandă şi control ceea ce înseamnă comanda operaţională, care alternează anual între Comandamentele aliate întrunite de la Brunssum (Olanda) şi de la Napoli (Italia); elementul VJTF care înseamnă o brigadă multinaţională terestră susţinută de componente maritime, aeriene şi de forţe speciale; grup de forţe de susţinere care pot fi desfăşurate imediat după activarea VJTF şi care sunt de mărimea a două brigăzi multinaţionale; o componentă maritimă; o componentă de luptă aeriană şi de suport aerian; o componentă de forţe de operaţii speciale şi un task force de apărare în caz de atac chimic, biologic, nuclear şi radiologic.

Până în prezent, NRF a fost desfăşurată cu prilejul Jocurilor Olimpice de la Atena din 2004 pentru a asigura protejarea spaţiului aerian şi în septembrie acelaşi an pentru securitatea desfăşurării scrutinului din Afganistan. De asemenea, în septembrie şi octombrie 2005 au fost desfăşurate elemente aeriene ale NRF care au dus provizii în zonele din SUA afectate de trecerea uraganului Katrina. Cutremurul devastator din Pakistan din 8 octombrie 2005 a generat operaţiuni de sprijin logistic pentru autorităţile pakistaneze drept pentru care NRF a îndeplinit în perioada octombrie-2005 – februarie 2006 mai multe misiuni aeriene de furnizare de provizii şi misiuni de sprijin medical în zonele afectate.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite