Germania confirmă desprinderea de gazul rusesc. Olaf Scholz, turneu în Orientul Mijlociu. Previziuni îngrijorătoare ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică

26 septembrie 2022, 19:55

Cancelarul german, Olaf Scholz, a pornit în turneul economic în Emiratele Arabe Unite, Qatar și Arabia Saudită, cu o delegație de oameni de afaceri, pentru a încheia contracte pentru livrarea de gaz lichefiat.

Șeful executivului german consideră că strategia de a construi terminale pentru importul gazului lichefiat va ajuta Germania să treacă peste această iarnă cu bine.

Olaf Scholz, cancelarul german: Acum, că tocmai a început toamna, putem spune că probabil vom trece peste această iarnă, prin decizia de a construi terminale pe coastele de nord ale Germaniei. Cu extinderea capacităţii de import a gazului lichefiat prin porturile din Ţările de Jos, Belgia şi Franţa. Cu posibilitatea de a importa mai mult gaz din Ţările de Jos şi Norvegia, ne-am îmbunătăţit situaţia. Am umplut depozitele de gaz. Folosim centralele energetice pe cărbune şi ne vom asigura că vor funcţiona şi centralele nucleare din sudul ţării.

Datele statistice demonstrează că strategia guvernului de la Berlin dă roade.

Astfel, chiar dacă prețurile pentru energia electrică, pentru gazele naturale au crescut constant anul acesta, comparativ cu anul trecut, situația arată clar că dependența de gazul rusesc este încheiată.

Importurile de gaz din Rusia au scăzut de la 2200 de gigawati pe zi, la începutul lui 2021, până la 19 gigawati pe zi luna aceasta.

O veste care ar fi trebuit să îi bucure, teoretic, pe germani, nu însă și pe simpatizanții regimului de la Moscova, din fosta Germanie comunistă.

Câteva sute de pensionari germani din est, cu steaguri ale Rusiei fluturate ostentativ, au cerut deschiderea conductei de gaz Nord Stream 2, care nu a primit certificat de funcționare din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Pe de altă parte, secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a avertizat că lumea va fi mai afectată în următorul an din cauza consecințelor invadării Ucrainei de către Rusia.

Mathias Cormann, secretarul general al OECD: Perspectiva economică interimară este mult mai pesimită decât precedentele previziuni din luna iunie, previziuni care erau deja pe trend descendent în planurile noastre pentru finele anului.

OECD arată într-un raport că agresiunea Rusiei a înrăutățit presiunea inflației asupra nivelului de trai deja scăzut de efectele pandemiei asupra economiei globale.

Și reprezentanții Agenției Internaționale pentru Energie au atras atenția că agravarea crizei energetice ar putea zdruncina solidaritatea în Uniunea Europeană și ar putea declanșa tulburări sociale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite