Germania: Alegătorii sunt nemulţumiţi de guvernul cancelarului Scholz, la un an de mandat, potrivit unui sondaj

Două treimi dintre germani sunt nemulţumiţi de guvernul cancelarului Olaf Scholz, la un an după preluarea mandatului, ce se împlineşte joi, relatează dpa.

08 Decembrie 2022, 10:13 (actualizat 08 Decembrie 2022, 10:23) Știrile TVR |
Olaf Scholz / FOTO: photocosmos1 / Shutterstock.com

Într-un sondaj realizat de institutul de cercetare a opiniei publice YouGov pentru dpa, 33% dintre respondenţi s-au declarat "mai curând nemulţumiţi" şi alţi 33% "foarte nemulţumiţi" de prestaţia alianţei dintre Partidul Social Democrat (SPD), Verzi şi Partidul Liberal Democrat (FDP). Doar 3% au afirmat că sunt "foarte mulţumiţi" şi 23% "mai curând mulţumiţi".

Alegătorii diferitelor partide din coaliţie au opinii foarte diferite despre activitatea guvernului: 56% dintre alegătorii Verzilor au spus că sunt mulţumiţi, în schimb doar 24% dintre cei care au votat pentru FDP au exprimat o opinie similară. În rândul susţinătorilor SPD, nivelul de mulţumire şi cel de nemulţumire sunt mai mult sau mai puţin echilibrate, situându-se la 48% la 47%.

Răspunsurile alegătorilor în ce-l priveşte pe cancelar însuşi sunt uşor mai favorabile decât guvernului în ansamblu, 64% declarându-se nemulţumiţi şi 29% mulţumiţi. Comparativ însă cu predecesoarea sa Angela Merkel, Scholz stă mult mai prost: o majoritate de 51% consideră că Angela Merkel a fost un cancelar mai bun şi doar 19% au apreciat că Scholz este mai bun. Merkel este în avantaj chiar şi în rândul alegătorilor SPD, la o diferenţă de 39% faţă de 37%.

Din cele trei partide din coaliţie, Verzii sunt văzuţi cel mai bine, 28% dintre respondenţi considerând că aceştia au aplicat în cea mai mare măsură propriile politici în cadrul guvernului. Doar 23% au fost de părere că SPD exercită cea mai mare influenţă asupra politicii guvernului şi doar 19% au apreciat că ideile FDP au cele mai mari şanse să devină realitate.

Dar, în pofida nemulţumirii faţă de guvern, doar 31% dintre respondenţi prefigurează o destrămare prematură a coaliţiei, 47% fiind de părere că aceasta va rezista până la următoarele alegeri federale, în 2025.

În ce-l priveşte, într-un interviu acordat grupul media german Funke şi cotidianul francez Ouest-France publicat joi, cancelarul Scholz afirmă că intenţionează "bineînţeles" să candideze din nou în 2025 şi doreşte ca actuala coaliţie "să fie într-o poziţie atât de bună încât să obţină un nou mandat".

Întrebat în legătură cu rezultatele slabe ale sondajului, Scholz îşi exprimă "recunoştinţa pentru nivelul de sprijin" de care dispune şi "pentru posibilitatea de a obţine şi mai mult" şi se declară "mulţumit de stabilitatea guvernului în aceste vremuri agitate, cu numeroase provocări".

Sondajul YouGov a fost realizat online între 2 şi 6 decembrie, cu marjă de eroare de +/-2,18 puncte procentuale.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI