Germania a încheiat anul 2020 cu o creștere economică peste așteptări, în pofida pandemiei

Economia germană a încheiat anul 2020 cu o performanţă mai bună decât s-a anunţat iniţial, Produsul Intern Brut înregistrând o creştere de 0,3% în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea, în pofida noilor restricţii legate de criza sanitară, arată cifrele revizuite publicate miercuri de Oficiul federal de statistică, informează AFP.

24 Februarie 2021, 11:56 (actualizat 24 Februarie 2021, 12:09) Știrile TVR |
Germania, economie

Conform cifrelor iniţiale, publicate la finele lunii ianuarie, principala economie europeană a încheiat anul 2020 cu o creştere de 0,1%. Germania a intrat în carantină parţială în data de 2 noiembrie 2020, fiind închise restaurantele, barurile şi sălile de sport, pentru ca începând din 16 decembrie să fie închise şi şcolile şi magazinele non-esenţiale.

După o contracţie istorică de 9,7% în trimestrul al doilea, economia germană a înregistrat o revenire de 8,5% în trimestrul al treilea, după care ritmul de creştere a încetinit semnificativ la finele lui 2020.

Pe ansamblul anului trecut, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat un recul de 4,9% comparativ cu 2019, o performanţă uşor mai bună faţă de o primă estimare a Destatis care vorbea de o contracţie de 5%.

În trimestrul patru, exporturile puternice şi o activitate solidă în sectorul construcţiilor au ajutat economia germană să înregistreze o creştere peste aşteptări. Exporturile, motorul tradiţional al economiei germane, au crescut cu 4,5% în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea, iar investiţiile în construcţii au crescut cu 1,8%, în timp ce consumul gospodăriilor a scăzut cu 3,3%.

De asemenea, Oficiul federal de statistică a anunţat miercuri că în 2020 Germania a înregistrat un deficit bugetar de 139,6 miliarde euro, o cifră mai mică decât s-a anunţat iniţial (158,2 miliarde euro). Raportat la PIB, deficitul bugetar înregistrat anul trecut de Germania a fost de 4,2%. Acesta a fost primul deficit bugetar înregistrat de Germania după 2011 şi al doilea cel mai ridicat înregistrat de la reunificarea ţării, în 1990, a precizat Destatis.

Din cauza crizei sanitare, Berlinul a trebuit să renunţe la celebra sa disciplină bugetară şi în luna martie a anului trecut a alocat ajutoare în valoare de aproape 1.000 de miliarde de euro pentru companii, sub forma subvenţiilor pentru şomaj parţial, împrumuturi garantate şi ajutoare directe, care au fost urmate în luna iunie de alte 130 de miliarde de euro pentru investiţii în viitor şi relansarea consumului.

Într-un an normal, un deficit bugetar de 4,2% din PIB ar fi pus Germania într-o situaţie dificilă având în vedere regulile bugetare ale UE. Însă în luna martie a anului trecut, Uniunea Europeană a suspendat aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut.

 

 

 

sursa agerpres

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 2°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 9°C 4°C
CRAIOVA 2°C 2°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI