Germania a activat planul de urgență pentru gaze. Și Italia studiază instituirea stării de alertă în această privință. Polonia a îndemnat UE să introducă o taxă pe importurile de hidrocarburi din Rusia

Germania a activat planul de urgență destinat garantării aprovizionării cu gaze naturale. Se ia în calcul o posibilă întrerupere a livrării de gaze rusești. Prețurile de referință la gaze și electricitate în Europa au crescut după acest anunț. În același timp, Polonia a îndemnat UE să introducă o taxă pe importurile de hidrocarburi din Rusia.

30 Martie 2022, 19:26 (actualizat 30 Martie 2022, 20:08) Știrile TVR |

Germania, cel mai mare consumator de energie din Europa, a activat așa-numita "fază de avertizare timpurie" a planului de urgență. Se înființează o celulă de criză, care va monitoriza situația gazelor, va sintetiza zilnic informații pe acesta temă, va observa evoluţiile în domeniu.

Și Italia, care importă anual din Rusia 40% din necesar, a anunțat că examinează instituirea stării de alertă privind furnizarea gazelor.

Guvernul bulgar a avut o ședință de urgență pentru a stabili deciziile de criză în eventualitatea sistării livrărilor de gaze din Rusia.

Robert Habeck, ministrul german al Economiei: "Avertizarea timpurie este primul pas din cei trei posibili. Acest pas este monitorizarea situației conform regulamentului. Se va forma o echipă de criză în minister, care va oficializa ceea ce am făcut în ultimele luni. Această echipă de criză este formată din membri ai ministerului meu, reprezentanți ai Agenției federale în domeniu, operatorii de rețea, operatorii de sisteme de transport și va fi susținută de reprezentanți ai statelor federale".

Germania se așteaptă ca Rusia să vină cu modificări la contracte și să solicite plata în ruble a gazelor furnizate și a energiei.

"Dacă Rusia ar opri livrările de gaze și petrol, ceea ce, subliniez, nu a făcut încă, doar observăm acest lucru la nivel formal, atunci să ne putem descurca. Ne-am pregătit pentru asta. Există o succesiune legală de paşi şi ne-am pregătit la nivel de personal şi la nivel politic", a declarat Habeck.

Comisia Europeană este pregătită pentru posibile perturbări ale livrărilor de gaze din Rusia, a declarat Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil de Pactul verde european.

Ca reacție la sancțiunile impuse de UE în urma invadării Ucrainei, Rusia a decis să ceară țărilor considerate neprietenoase, printre care a inclus statele Uniunii, plata în ruble a gazelor naturale. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, ceea ce ar fi o încălcare a contractelor, Rusia amenință cu o sistare a livrărilor, dar nu a precizat când s-ar întâmpla acest lucru.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 24°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 21°C 21°C
CRAIOVA 20°C 22°C
BRASOV 18°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI