Germania: Scandalul abatoarelor devenite focare COVID-19. Românii sunt transportați și cazați în condiții riscante

14 mai 2020, 20:51

Iulian are 48 de ani și e din Bacău. Nu și-a spus numele de familie, pentru că îi e frică să nu se supere angajatorul. Lucrează, alături de mulți alți români, la abatorul din Coesfeld. Acolo unde cel puțin 80 de români au fost depistați pozitivi la coronavirus. Acum sunt carantinați.

ONG-uri și partide de opoziție din Germania îi acuză pe angajatori că îi exploatează pe muncitorii străini – marea majoritate central și est-europeni – și că nu le asigură condiții de transport și cazare adecvate. Așa că riscul îmbolnăvirii e foarte mare.

Locuințele sunt mici, muncitorii stau claie peste grămadă, dependințele comune sunt folosite de foarte multe persoane.

Mai mult decât atât, sunt aduși cu autocare, fără respectarea distanțării sociale.

Anne-Monika Spallek, Partidul Verzilor: Printre altele, abatorul a încalcat măsurile de protecția muncii și nu a respectat normele privind distanțarea. Lucrătorii au fost aduși cu autocarele și locuiesc la comun. Dacă o singură persoană din acele case sau autocare e infectată, toți ceilalți iau boala.

Coesfeld nu e primul abator-focar COVID din Germania.

S-au mai înregistrat sute de infectari, iar scandalul a ajuns la Berlin.

Opoziția cere reguli stricte pentru transportul și cazarea lucrătorilor din străinătate, care sunt ținuți în condiții total inadecvate.

Se vorbește despre „Sclavie modernă în Germania” – și – tot un titlu din presa germană – „Muncitorii din abatoare plătesc cu propria sănătate, pentru ca noi să plătim mai puțin pe kilogramul de carne”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite