GERMANIA | Gaze lacrimogene și zeci de arestări în fața Bundestagului

22 aprilie 2021, 12:20

Mii de germani s-au adunat la Berlin pentru a-și exprima opoziția față de restricțiile sanitare care cel mai probabil vor fi inăsprite. Mulțimea a mers în fața parlamentului acolo unde deputații dezbăteau transferul de autoritate către guvernul central care să aibă puterea de a impune restricții uniforme. Până acum decizia aparținea celor 16 landuri, dar unele au refuzat să impună măsuri dure chiar și în contextul unui număr mare de infectări.

Parlamentarii au votat cu 342 la 250 modificarea legii, grație voturilor conservatorilor și ale social democraților, aliați la guvernare și care dețin majoritatea în Bundestag. Liberal democrații, extremele de stânga și dreapta au votat împotrivă, iar Verzii s-au abținut. Modificarea legii anti-covid permite guvernului să impună la nivel național restricții de circulație noaptea între orele 22.00 și 5.00, să închidă orice activități considerate neesențiale și să impună învățământul online oriunde rata de infectare depășește 165 de cazuri la sută de mii de locuitori.

Camera Superioară, Bundesrat, va consfinți, cel mai probabil această modificare legislativă, dar deja multe voci afirmă că va fi contestat la Curtea Constituțională. De mai multe luni, săptămânal orașele germane sunt scena protestelor față de măsurile sanitare. Un val de nemulțumire care începe să se vadă în sondaje și, pentru prima oară, Verzii au depășit în preferințe Partidul Conservator al cancelarului cu doar 5 luni înainte de alegeri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite