Ger de aprilie. Joi dimineață s-au înregistrat -11,5 grade la Joseni și -10,2 grade la Miercurea Ciuc. Sfatul specialiștilor: Să ajutăm cu semințe păsările cântătoare

Cele mai scăzute temperaturi ale acestei primăveri s-au înregistrat în noaptea de miercuri spre joi, în judeţul Harghita. La Joseni au fost -11,5 grade Celsius, iar la Miercurea Ciuc termometrele au arătat -10,2 grade Celsius.

08 Aprilie 2021, 11:24 |
Mierlă, pasăre cântătoare - primăvară / FOTO: Autor: CRISTIAN NISTOR Credit: FOTO/AGERPRES, foto.agerpres.ro

Potrivit informaţiilor furnizate Agerpres de meteorologul Gabriela Harpa, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania - Sud, temperaturi negative au fost şi la celelalte staţii meteo din judeţ, respectiv -9,7 grade Celsius la Topliţa şi -5,4 grade la Odorheiu Secuiesc. La staţia meteo Bucin, temperatura a fost de -9,6 grade Celsius.

Temperaturile au scăzut din cauza unei pătrunderi de aer polar la nivelul întregii Europe.

În zilele următoare, temperaturile din timpul zilei vor mai creşte, dar nopţile vor rămâne reci.

"Având în vedere că în depresiuni aerul rece este la sol, este destul de greu de dislocat şi atunci vor mai fi câteva zile destul de reci. (...) La sfârşitul săptămânii şi săptămâna viitoare prognoza arată o creştere a temperaturilor diurne, însă nopţile vor rămâne în continuare reci, o perioadă", a precizat meteorologul Gabriela Harpa.

Aceste temperaturi, dar şi zăpada căzută recent pot afecta păsările cântătoare, care se hrănesc cu insecte şi care, chiar dacă pot suporta frigul pentru o perioadă scurtă de timp, îşi găsesc cu greutate hrana, a explicat ornitologul Szabo Jozsef, de la Asociaţia de Protecţie a Păsărilor Otus din Odorheiu Secuiesc şi de la Societatea Ornitologică Română.

"Ceea ce e mai greu pentru păsări este lipsa hranei, nu temperatura este cea mai mare problemă. (...) Ne referim la păsările cântătoare, de talie mică, ce se hrănesc cu insecte, care ori vin acum, ori au petrecut iarna la noi şi, totuşi, au consumat o grămadă de energie acumulată în toamnă, iar acum sunt în momentul când ar trebui să-şi refacă depozitele de energie'', a subliniat pentru agenția de presă ornitologul Szabo Jozsef.

Specialistul a menţionat că este bine să ajutăm păsările în această perioadă, când îşi găsesc mai greu de mâncare.

"Este bine să ajutăm păsările în perioada asta, în niciun caz nu pâine, în niciun caz grăsime sărată, dar putem să le dăm seminţe de floarea soarelui, nesărate, neprăjite, seminţe de orice fel, grăsime netratată sau mere", a spus Szabo Jozsef.

Specialiştii le recomandă oamenilor care, în această perioadă friguroasă, găsesc păsări căzute, să le ducă în încăperi încălzite şi să ceară sfatul unui medic veterinar, pentru că există şanse mari ca acestea să îşi revină.

Minima absolută a lunii aprilie în Harghita s-a înregistrat în anul 1978, când la Miercurea Ciuc s-au consemnat -14,4 grade Celsius.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 21°C
IASI 18°C 20°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 14°C 13°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 18°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI