Georgienii protestează faţă de o lege de inspiraţie rusească. Zeci de oameni au fost răniţi în altercaţii şi mulţi au avut nevoie de îngrijiri medicale

8 martie 2023, 18:46

Analiştii politici spun că proiectul de lege votat noaptea trecută de parlamentari limitează libertatea presei şi oprimă societatea civilă.

Proiectul a fost criticat de comunitatea internaţională pentru că ar îndepărta Georgia de Uniunea Europeană. Chiar şi parlamentarii care s-au opus legii au ieşit astăzi pe străzi

Ieri seară, manifestanţii au luat cu asalt clădirea Parlamentului, iar trupele speciale ale poliţiei au folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a-i îndepărta pe protestatari.

Zeci de oameni au fost răniţi în altercaţii şi mulţi au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Printre cei bătuţi ar fi fost chiar liderul opoziţiei de la Tbilisi.

Protestele au pornit după ce membrii Parlamentului s-au grăbit să voteze marţi seara, cu 76 de voturi pentru şi 13 împotrivă, o primă varianta a proiectului de lege.

Preşedinta Georgiei e de partea protestatarilor şi a anunţat că va uza de dreptul de veto în cazul acestei legi.

Salome Zurabişvili se afla în vizită în Statele Unite şi s-a adresat georgienilor printr-un mesaj video postat pe o reţea de socializare.

Peste 85 la sută dintre georgieni sunt pro europeni şi pro occidentali şi sunt convinşi că prin legea agenţilor străini, dar şi prin alte măsuri, guvernul face jocul Moscovei.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite