George Maior: Am cerut Comisiei SRI să reflecteze serios la toate alegațiile și calomniile, să se aducă dovezi și să-i audieze și pe domnii L. Dragnea și V. Ponta

Fostul şef al Serviciului Român de Informaţii, George Maior, ambasador al României în SUA, a fost audiat, astăzi, de Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru controlul parlamentar asupra activităţii SRI. Înainte de începerea ședinței, fostul director al SRI a declarat: "Consider că am lucrat în interesul național. Dacă există un interes politic pentru a pleca din această funcție, și văd că există, acesta este determinat de rațiuni politice care trebuie explicate".

04 Septembrie 2018, 08:54 (actualizat 04 Septembrie 2018, 17:42) Știrile TVR |
George Maior, explicații după audiere
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Claudiu Manda, şeful Comisiei pentru controlul activităţii SRI, a făcut declaraţii după audierea fostului director al Serviciului Român de Informaţii, George Maior.

VIDEO
Claudiu Manda, șeful Comisiei de control al activității SRI

“Nu am avut deloc în intenţie şi nici nu am discutat pe tema afirmaţiilor domniei sale legate de scrisoarea venită de la domnul Giuliani şi adresată preşedintelui, primului ministru şi celorlalte persoane din stat. Ne-a interesat să discutăm elemente care vizează activitatea domnului George Maior când era directorul Serviciului Român de Informaţii. Au fost o serie de informaţii care au apărut în spaţiul public îl contraziceau pe domnul Maior după prima audiere şi am dorit să le lămurim la Comisie. Domnul Horia Georgescu ne spunea că relaţia dintre cei doi a fost una apropiată, de prietenie, că au mers împreună la diferite evenimente. Domnul George Maior ne-a spus în Comisie că îl cunoştea vag. Domnul Maior a spus acum că îl cunoştea nu vag, ci foarte vag, dar a confirmat cele trei întâlniri pe care le-au avut după ce nu a mai fost directorul SRI – una acasă la Horia Georgescu, una la un restaurant din Bucureşti şi încă una la sediul ANI, când Horia Georgescu era directorul instituţiei. Nu a vrut să detalieze foarte mult contextul discuţiilor (...), a spus că erau discuţii generale sau discuţii despre activitatea fiecăruia dintre cei doi.

Am avut un al doilea subiect legat de sesizarea pe care SRI a adresat-o ANI, cea care îl viza pe preşedintele Klaus Iohannis. Domnul Maior leagă orice fel de implicare, spune că informaţia a fost culeasă conform procedură şi transmisă SRI. Aceste lucruri afirmate de domnul Maior contravin celor spuse de domnul Georgescu”, a declarat Claudiu Manda.

_________________________________________________

Declarații George Maior, după ședința Comisiei SRI: "Am discutat foarte mult și despre protocoale, proceduri interne, am susținut necesitatea acestor protocoale având în vedere etapa istorică prin care a trecut România, am susținut că Serviciul a fost întotdeauna în cadrul legii și al Constituției și până la urmă puterea adevărului va prevala asupra unor alegații și chiar a unor calomnii care se mai spun uneori și în spațiul public. Am cerut Comisiei, totuși, să reflecteze serios, dacă la multiplele alegații privind interceptări ilegale, ofițeri acoperiți, incompatibili, presiuni asupra justiției, să se aducă dovezi și să se audieze și alte persoane - de pildă dl Liviu Dragnea, dl Victor Ponta etc".

________________________________________________

Declarații George Maior la intrarea în ședința Comisiei SRI: "Consider că am lucrat în interesul național. Nu înțeleg cum poate cineva să afirme că am interferat, cumva, în politica americană, când este vorba de o persoană privată. Nu am văzut nici cel mai mic gest, atitudine sau declarație care să confirme acest lucru. Acum, dacă există un interes politic pentru a pleca din această funcție, și văd că există, acesta este determinat de rațiuni politice care trebuie explicate. Eu nu mi le explic, nu are legătură cu diplomația și cu faptul că mi-am făcut datoria în interesul național românesc. Nu am avut nicio discuție cu domnul președinte, am avut ieri o discuție cu domnul Meleșcanu în care am explicat foarte detaliat argumentele care cred că reprezintă, până la urmă, un punct de vedere valid, românesc".


Claudiu Manda, președintele comisiei parlamentare, susține că Maior are lucruri de lămurit și că în trecut acesta ar fi mințit în cadrul audierilor. Asta după ce fostul șef ANI, Horia Georgescu, a declarat că George Maior intervenea în dosarele pe care Agenția de Integritate le avea în lucru. Din Palatul Parlamentului Andreea Dumitrescu vine cu toate detaliile:

 

Ieri, preşedintele Comisiei, Claudiu Manda, a precizat că Maior a confirmat prezenţa sa la audieri.

Pe 28 august, Manda anunţase că îl va invita la comisie pe George Maior. El a precizat că temele discuţiei vizează subiectele aduse în atenţie de fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, după audierea fostului şef al SRI.

George Maior a mai fost audiat la începutul acestui an, în legătură cu controversatele protocoale secrete, multe dintre ele purtând și semnătura sa.

Atunci a fost întrebat dacă se intervenea în dosare, dacă ofițerii SRI se implicau în activitățile de urmărire penală. George Maior spunea în fața comisiei că nu se pune problema ca ofițerii SRI să fi depășit prin activitatea lor limitele legale.

Ulterior a fost audiat și fostul director al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, care spunea că George Maior întreba frecvent despre evoluția dosarelor, inclusiv în momentul în care acestea ajungeau deja în istanță.

Horia Georgescu mai spunea că avea o relație apropiată cu George Maior, că se vizitau, și a prezentat comisiei și o serie de SMS-uri dintre cei doi.

Claudiu Manda, președintele comisiei, explica că George Maior ar fi negat o relație apropiată cu Horia Georgescu.

Horia Georgescu mai spunea că au fost o serie de coincidențe. De exemplu, SRI a transmis o notă secretă cu privire la o incompatibilitate a lui Klaus Iohannis, la vremea aceea primar al Sibiului, notă care ar fi venit chiar în pragul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2014.

O altă coincidență a fost și faptul că o notă privind incompatibilitatea Eduard Hellvig, la vremea aceea ministru al Dezvoltării, a venit tot în pragul unei campanii electorale.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 26°C 26°C
IASI 19°C 23°C
CLUJ 20°C 22°C
CONSTANTA 19°C 18°C
CRAIOVA 27°C 24°C
BRASOV 19°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI