George Friedman, despre recentele tensiuni dintre sârbi și kosovari: „Motivul luptei nu a avut nimic de-a face cu chestiuni triviale, ci cu încercarea de a recrea războiul din Kosovo”

Câțiva refugaiți inspectează centrul distrus al orașului Djakovica Kosovo luni 14 iunie 1999. Fotografie de război.
Câțiva refugaiți inspectează centrul distrus al orașului Djakovica Kosovo luni 14 iunie 1999. Fotografie de război.
14 decembrie 2022, 10:16

Redăm argumentele geostrategului.

***

Au existat confruntări între protestatari înarmați de etnie sârbă și poliția din Kosovo. Motivul este acela că, cu ceva timp în urmă, Kosovo a ordonat ca șoferii să predea plăcuțele de înmatriculare eliberate de Serbia și să le înlocuiască cu plăcuțe de Kosovo. Pe 10 decembrie, sârbii care locuiesc în nordul Kosovo au început să ridice baricade. Locuitorii kosovari i-au confruntat, iar poliția kosovară a blocat punctele de trecere a frontierei. A urmat un blocaj de trafic, la fel și un mic schimb de focuri, inclusiv utilizarea unei grenade asomatoare. Împușcăturile au încetat, dar amenințările au crescut.

Un schimb de focuri pe tema numerelor de înmatriculare poate părea ceva excesiv, dar suntem în Balcani. Este o zonă relativ mică, cu multiple naționalități, iar granițele politice nu se potrivesc cu granițele etnice. În anii 1990, a existat un război civil brutal între acele grupuri etnice. De exemplu, sârbii sunt creștini, iar bosniacii sunt musulmani. Sârbii și bosniacii trăiesc în apropiere unii de ceilalți. Războiul civil care a izbucnit a inclus recurgerea la lagăre de concentrare, unde unii estimează că au murit 100.000 de bosniaci – număr negat de sârbi. Cu toate acestea, nimeni nu se îndoiește că a fost o baie de sânge.

Luptele amenințau să se extindă până în Kosovo, la sud de Serbia. Kosovarii sunt etnici albanezi și musulmani care trăiesc într-o zonă pe care o pretinde Serbia. Când forțele sârbe au început să intre în Kosovo, guvernul american și cele europene, conștiente de masacrul din Bosnia, s-au temut că va avea loc o altă baie de sânge în Kosovo. Avioanele NATO, în primul rând britanice și americane, au efectuat lovituri aeriene pentru a-i forța pe sârbi să plece. Bombardamentul a fost extins la Serbia și a inclus lovituri împotriva capitalei, Belgrad. Acele lovituri au provocat victime substanțiale în rândul cetățenilor sârbi.

Statele Unite au vrut să ajungă la o încetare a focului cu sârbii. Președintele Serbiei a refuzat, parțial din cauza furiei față de bombardamentul de la Belgrad și parțial pentru că i-a fost teamă că va fi acuzat la Haga – ceea ce s-a și întâmplat, în cele din urmă. În lipsa capitulării Serbiei, atacurile aeriene au continuat.

SUA s-au adresat rușilor, care aveau relații strânse cu sârbii. Rușii i-au convins să accepte încetarea focului. În schimb, rușii se așteptau să fie tratați ca ocupanți egali ai Serbiei și regiunii Kosovo și impunând încetarea focului, în toate regiunile, de pe poziția de egali ai NATO. Americanii neagă faptul că au avut o astfel de înțelegere cu rușii. Rușii spun că nu aveau niciun motiv să negocieze cu NATO, cu excepția acestui lucru. Trupele ruse au sosit pe aeroportul din Kosovo pentru a servi ca forțe de menținere a păcii. Au fost înconjurate de trupele NATO și forțate să plece. Acest eveniment a avut o mare influență asupra ascensiunii lui Vladimir Putin și a neîncrederii acestuia în Statele Unite. L-a convins că SUA au vrut să zdrobească Rusia și a urcat la președinție cu promisiunea de a nu mai permite, în viitor, tratarea Rusiei cu dispreț.

Deci kosovarii și sârbii se bat pentru numerele de înmatriculare și altele. Ceea ce ar părea banal pentru alții nu este banal aici. În Balcani, amintirile sunt lungi și neiertătoare. Balcanii afectează totul în jurul lor. Primul Război Mondial a început în Bosnia. Dar în vremea noastră, încheierea războiului din Kosovo a generat o profundă neîncredere a Rusiei în Statele Unite.

Acum există un război care implică Rusia și Statele Unite. Până acum nu merge bine pentru Rusia. Când se poartă un război, este esențial să-i distragi inamicului atenția, mai ales atunci când există – în cel mai bun caz pentru Rusia – un impas. Au căutat alte modalități de a distrage atenția ucrainenilor, dar cei care trebuie distrași sunt americanii.

Serbia este apropiată de Rusia, așa cum tot este de mult timp. Statele Unite au o istorie profundă în regiune. Un alt conflict între Serbia și Kosovo nu ar schimba prin el însuși cursul războiului ucrainean, dar poate, la un preț redus, să-i facă pe americani să-și piardă atenția dacă ar deturna forțele pentru a proteja Kosovo, un fel de obligație care revine din anii 1990. În orice caz, Rusia are puțin de pierdut, iar Serbia este întotdeauna gata să se încurce cu Kosovo.

Am început cu un zdrăngănit de arme între Serbia și Kosovo pe probleme prea triviale pentru a fi crezute. Luați în considerare faptul că motivul luptei nu a avut nimic de-a face cu chestiuni triviale, ci cu încercarea de a recrea războiul din Kosovo. Dacă rușii ar dori o diversiune low-cost și cu risc scăzut, ar avea multe elemente pe care să le arunce în joc cu Serbia. Desigur, mai existaseră ciocniri și înainte de aceasta, dar ciocniri există mereu. Întrebarea nu este cum încep, ci la ce duc. Așa că ar putea merita să urmărim frontiera Serbia-Kosovo.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite