George Friedman, despre o problemă care macină armata rusă: „Generalul Gherasimov va duce o bătălie pentru comanda asupra Wagner înainte de a duce bătăliile pentru Ucraina”

Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov
Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov
16 ianuarie 2023, 10:08

Redăm argumentele lui George Friedman dintr-o analiză Geopolitical Futures.

***

Este clar că armata rusă nu a fost pregătită pentru rezistența ucraineană și nici pentru măsura în care Statele Unite au fost dispuse să înarmeze trupele ucrainene. Serviciile secrete rusești ar fi trebuit să știe acest lucru și, prin urmare, ar fi trebuit să integreze acest lucru în strategia de război a Moscovei. Rusia încă nu a pierdut războiul, desigur, dar conflictele precum acesta tind să fie afaceri de uzură, iar războiul trebuie că costă Rusia mult mai mult decât se aștepta.

Ceea ce explică, cel puțin parțial, participarea Grupului Wagner, contractorul militar privat rus care a servit Moscova în multe alte regiuni – adesea cu efecte brutale – dar care nu a servit niciodată într-o operațiune la nivel de teatru care este, în esență, o linie multidimensională. Nu numai că se confruntă cu o rezistență cu care nu s-a mai confruntat până acum, dar forța sa a fost mărită în mod dramatic, astfel încât problemele de comandă sunt extrem de diferite față de războaie mai puțin importante, iar trupele sunt mai puțin disciplinate din cauza necesității de a aduce noi recruți.

Unul dintre rapoartele insistente despre modul în care Wagner își mărește rândurile este că înrolează prizonieri. Indiferent dacă acest lucru este adevărat sau nu, nu schimbă faptul că luptătorii wagnerieni trebuie să fie foarte bine pregătiți pentru a purta un război cu armament avansat. Bătăliile inerente Ucrainei necesită forță de muncă experimentată și motivată și, indiferent dacă aceasta provine din prizonieri sau studenți la seminar, va avea probleme în fața unui inamic sofisticat. Și oricum ar fi început războiul, armata ucraineană este în mod incontestabil acum o forță de luptă antrenată și motivată.

Wagner avea deja întrebări legate de eficiența sa, iar acum se pare că are o forță mai mare decât cea a armatei ruse. Această forță, în plus, răspunde la propria structură de comandă, în afara domeniului de competență al armatei ruse. Prin urmare, este ușor de înțeles că, indiferent de succesul inițial pe care l-ar putea aduce Wagner, acesta ar putea ceda la uzură și, în timp, nu ar reuși să pătrundă adânc pe teritoriul ucrainean – chiar dacă va reuși să străpungă liniile ucrainene.

Rezultatul logic al războiului din Ucraina este o pace negociată. Dar Wagner nu este nici deținută, nici operată de președintele Vladimir Putin, așa că nu este clar cum se va desfășura procesul politic al negocierilor. Cred că, dacă Putin negociază pentru câștiguri banale, va fi terminat din punct de vedere politic. El trebuie să aibă succese substanțiale pentru a justifica costul războiului.

În ceea ce-l privește pe Gherasimov, poate că este un general superb, dar, având în vedere realitatea, va duce o bătălie pentru comanda asupra Wagner înainte de a duce bătăliile pentru Ucraina. Treaba lui este să se prăbușească și să încercuiască inamicul și să forțeze capitularea în masă sau moartea. El se confruntă cu o rezistență dură din mai multe direcții, dar dacă va reuși, ar putea pune capăt impasului și forța negocierile despre care credeam că vor veni mult mai repede.

Moscova l-a eliberat din funcție pe actualul său general din Ucraina, plasându-l în subordinea succesorului său, generalul Valeri Gherasimov. Într-un fel, acest lucru are sens – îl poate ajuta pe noul comandant să își găsească locul – dar dacă lucrează spre eșecul lui Gherasimov, ar putea crea probleme de moral. Aranjamentul este ciudat, dar dacă funcționează, funcționează, iar Rusia are mare nevoie de ceva care să funcționeze.

A trecut aproape un an de când Rusia a invadat Ucraina și încă nu a revendicat nicio aparență de victorie. Armata a purtat bătălii și chiar a părut să fi câștigat unele, dar nimic nu a fost decisiv. O bătălie potențial decisivă se desfășoară acum, dar ușurarea comandantului teatrului de operațiuni nu indică faptul că aceasta decurge bine.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite