George Friedman: China are o problemă strategică. La fel și Rusia

Războiul din Ucraina, care durează de aproximativ șase luni, este important strategic din mai multe motive. Dacă Rusia învinge Ucraina și preia controlul asupra țării, forțele sale se vor afla la granița Europei de Est. O prezență a Rusiei la granița Europei ar transforma echilibrul de putere în Atlantic și, prin urmare, ar obliga în mod inevitabil SUA să desfășoare forțe în apărarea Europei, crede analistul George Friedman.

17 August 2022, 11:41 (actualizat 17 August 2022, 11:57) Știrile TVR |
Foto: Wikimedia Commons

Puțin contează care au fost intențiile Rusiei la începutul invaziei. Intențiile se schimbă, iar strategia nu trebuie să fie optimistă. „Deci, ceea ce este în joc în războiul din Ucraina este posibila „reînviere” a Războiului Rece, cu toate riscurile aferente. Din punct de vedere american, ciocnirea cu Rusia prin intermediul trupelor ucrainene, în Ucraina, este mult mai puțin riscantă decât un alt Război Rece”, scrie Friedman într-o analiză Geopolitical Futures.

Războiul Rece nu a avut ca rezultat un război pe scară largă, „ci doar frica de război”. Temerile occidentale cu privire la intențiile sovietice au depășit capacitățile sovietice. Teama lor, la rândul ei, a ținut NATO unită, spre supărarea liderilor de la Moscova. „Niciuna dintre cele mai mari temeri ale lor nu s-a adeverit și, prin urmare, prăbușirea Uniunii Sovietice a avut mai mult de-a face cu decăderea internă decât cu amenințarea externă. Nu este clar că un viitor Război Rece s-ar desfășura asemeni ultimului, dar un lucru este probabil: având în vedere existența armelor nucleare, linia frontului unui nou Război Rece ar rămâne statică, iar status quo-ul de fiecare parte ar rămâne intact atât timp cât niciuna dintre părți nu este fragmentată. Ar fi un rezultat costisitor și periculos, deoarece istoria nu trebuie să se repete. Dar prăbușirea Ucrainei ar reprezenta amenințări care ar putea fi controlate, oricât de costisitoare și periculoase. Modelul global ar rămâne intact”, argumentează analistul.

Potrivit acestuia, „vulnerabilitățile Chinei și încercările sale de a le depăși sunt posibil mai periculoase”. Ca și-n cazul Rusiei, problema centrală este geografia. „Pentru Rusia, problema este că granița ucraineană se află la mai puțin de 300 de mile de Moscova, iar Rusia a supraviețuit multiplelor invazii doar în virtutea distanței Moscovei față de invadatori – o distanță pe care a eliminat-o prăbușirea Uniunii Sovietice. Obsesia Rusiei pentru Ucraina este menită să remedieze această problemă. Problema geografică a Chinei este că a devenit o putere exportatoare și, ca atare, depinde de accesul la Oceanul Pacific și apele adiacente. Statele Unite văd accesul liber al Chinei la Pacific ca o potențială amenințare la adresa propriei sale profunzimi strategice, ceva fundamental pentru Statele Unite de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Accesul Chinei la Pacific este blocat de o serie de state insulare – Japonia, Taiwan, Filipine și Indonezia, susținute indirect de puteri din apropiere precum Australia, India și Vietnam. Nu toți sunt aliați americani, dar toți au interese comune împotriva expansiunii navale chineze. China vrea să-și apere profunzimea strategică punând „mâna” pe ea și controlând-o. Statele Unite vor să-și apere profunzimea strategică apărând-o”, notează George Friedman.

Dimensiunea geografică este completată de o dimensiune economică. Economia Chinei depinde de exporturi, iar Statele Unite sunt cel mai mare client. De asemenea, Beijingul are nevoie de investiții continue din SUA, deoarece sistemul său financiar este supus unei presiuni intense.

Rusia încearcă să recâștige profunzimea strategică și a pătruns în ea știind foarte bine consecințele financiare pe care le-ar crea. „Cu alte cuvinte, a suportat daune financiare în schimbul securității strategice. Până acum, nu a dobândit securitate strategică și a „absorbit” daune financiare semnificative, în timp ce și-a oferit o parte din Europa”, subliniază Friedman.

China caută o soluție strategică „evitând în același timp daunele economice pe care probabil le-ar provoca extinderea ulterioară”. Adversarul său principal pe ambele fronturi ar fi Statele Unite. „Deci, China cercetează SUA, încercând să înțeleagă potențialele răspunsuri. Răspunsul la vizita preşedintei Camerei, Nancy Pelosi, a forțat limitele unei invazii a Taiwanului. Ce a aflat China despre armata SUA este neclar, dar a aflat că declanșarea acțiunilor economice americane se află dincolo de demonstrația chineză”, scrie George Friedman.

„Prin urmare, scopul Americii în Ucraina este să-i refuze Rusiei profunzimea strategică pe care și-o dorește, pentru a limita amenințarea rusă la adresa Europei. Cu China, scopul său este de a păstra profunzimea strategică americană pentru a împiedica China să amenințe SUA sau să obțină acoperire globală”, subliniază analistul.

„Problemele sunt similare în principiu, dar pentru Statele Unite mizele nu sunt așa. Pentru Washington, problema Chinei este mult mai importantă decât problema Rusiei. O victorie a Rusiei în Ucraina ar retrasa granițele neoficiale și ar crește riscurile. Un succes al Chinei ar crea o putere mai globală care provoacă SUA și aliații săi din întreaga lume.

Consecințele războiului sunt întotdeauna semnificative. Implicarea SUA se adaugă la costuri economice, în ecuație. Până acum, Rusia a „absorbit” costurile. Este posibil ca, în special, China să nu reușească, având în vedere că economia sa este în prezent vulnerabilă. Dar națiunile trăiesc din economie și supraviețuiesc din siguranță. În acest sens, s-ar părea că Rusia este mai puțin interesată de negocieri decât China.

Președintele chinez, Xi Jinping, și președintele SUA, Joe Biden, au programat să se întâlnească la jumătatea lunii noiembrie, la o conferință în Indonezia sau în Thailanda. Dacă întâlnirea va avea loc, va fi prima de la teleconferința lor din mai. Între SUA și Rusia au loc doar discuții informale și pe canalul secundar. China are acum o economie stabilă mai mult decât are nevoie de controlul mărilor. Rusia pare capabilă să supraviețuiască la ceea ce i s-a făcut din punct de vedere economic, dar nu a distrus forțele ucrainene. China este mai aproape de o criză economică decât Rusia și, prin urmare, nu este dispusă să riște în războiul cu Statele Unite. Va vorbi, dacă nu se va rezolva. Situația economică și militară a Rusiei este tulbure pe termen lung. Statele Unite au de-a face cu China și Rusia la un „preț” destul de scăzut și se pot descurca cu ambele chiar acum. Rusia și China trebuie să încerce să mărească costurile pentru SUA, dar nu își pot permite să le ridice pe ale lor.

Este o ecuație amețitoare, dar nu neobișnuită. China trebuie să ajungă la o înțelegere cu Statele Unite. Rusia nu are această nevoie. SUA sunt maleabile”, conchide George Friedman.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 21°C
IASI 18°C 19°C
CLUJ 12°C 17°C
CONSTANTA 19°C 19°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI