George Ciamba: Zona Mării Negre nu funcționează ca la manual

George Ciamba ministrul delegat pentru Afaceri Europene
George Ciamba ministrul delegat pentru Afaceri Europene
16 aprilie 2019, 13:25

„Avem o geografie diferită față de cea a altor state membre, de aceea punem mult accent pe securitate și pe legătura transatlantică, pentru că doar așa putem asigura securitatea României. România se află într-o zonă unde s-au schimbat granițele, și știm ce înseamnă să te afli foarte aproape de zonele de conflict . (…) În momentul de față se încearcă tot felul de jocuri în zonă, pentru a perturba activitatea NATO. Zona Mării Negre nu funcționează ca la manual, trebuie să ne adaptăm repede. Există aici un interes mai mare decât în zona țărilor baltice. Trebuie să profităm de securitatea pe care ne-o oferă NATO aici , la Marea Neagră”, a precizat George Ciamba, în cadrul Conferinței MAS – conferinţă pe teme de securitate şi apărare, care este organizată la Bucureşti.

Potrivit ministrului, securitatea în zona Mării Negre poate fi asigurată doar de NATO.

„Dacă vorbim despre o Armată Europeană, importat este ca securitatea să fie asigurată, dar în prezent această securitate poate fi asigurată doar de NATO (…) Am sărbătorit anul acesta 70 de ani de NATO, dar și 15 ani de când am devenit membri cu drepturi depline”, a mai precizat Ciamba.

„România alocă mai mult pentru zona Apărării, dar faptul că plătim mai mult pentru apărare nu înseamnă că se reduc amenințările. Unele țări din vecinătate încearcă să folosească o poziție defensivă și este o adevărată campanie de propagandă. E importanta ca să fim credibili”, a completat ministrul.

Monitorul Apărării şi Securităţii organizează marţi Conferinţa „Punţi de securitate transatlantică pe fondul discrepanţelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României”, printre invitaţii de marcă la eveniment numărându-se experţi în securitate, militari de rang înalt și membri ai serviciilor de intelligence.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite