Semnificația zilei. George Călinescu, enigma din văzul tuturor

Azi îl sărbătorim pe cel care ne-a oferit cea mai mare enigmă literară - cea a Otiliei.

19 Iunie 2019, 11:29 (actualizat 19 Iunie 2019, 11:36) |
Semnificația zilei. George Călinescu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Dacă am spune că George Călinescu este cel mai mare critic român, e posibil să fim contraziși de alți mari critici români în viață. Sigur “Istoria literaturii române” e o capodoperă, iar studiile de literatură universală sunt fructul unei minți uriașe.

Dar reușita cea mai semnificativă a lui George Călinescu e opera lui de romancier. “Bietul Ioanide”, “Scrinul negru” și cu precădere “Enigma Otiliei” sunt capodopere indiferent de opinii contrare.

Călinescu în sine era personaj de roman. Cu voce cântată și cu încercări retorice amuzante, Călinescu le preda studenților și încerca să capteze atenția auditorilor prin orice mijloc. Se bâlbâia, sacada cuvintele și lungea vocalele ca într-un fel de incantație religioasă. Se purta ca un aristocrat deși era bastard provenit dintr-o relație pasageră a unui ofițer cu o cameristă.

Mulți l-au acuzat că a pactizat cu comuniștii doar pentru că a încercat să explice în stilul lui filosofic o ideologie pernicioasă. Un om care își făcuse din originalitate o religie n-avea cum să fie alăturat comuniștilor care n-au de-a face nici cu religia, nici cu originalitatea.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 1°C
IASI 1°C -3°C
CLUJ -3°C -2°C
CONSTANTA 2°C 0°C
CRAIOVA 1°C 1°C
BRASOV -3°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI