ULTIMA EDIŢIE

Geoană: Decizia ca Europa să aibă mai multe viteze a fost luată. Ce trebuie să facem pentru a fi primiţi în "sufrageria lumii dezvoltate"

"România nu se califică astăzi pentru apartenenţa la nucleul dur al Europei", spune fostul ministru de Externe Mircea Geoană. Potrivit lui, decizia unei Europe cu mai multe viteze a fost deja luată. "Cei puternici şi bogaţi spun 'Vreau să am România de partea mea'. Dar şi ei ştiu, şi noi ştim, şi trebuie să ştie şi românii că între a-ţi spune 'Da, te vrem alături de noi' şi a te accepta la clubul bogaţilor, a te băga în sufrageria lumii dezvoltate, trebuie să-ţi faci lucrurile acasă", subliniază Geoană.

19 Martie 2017, 16:20 (actualizat 20 Martie 2017, 11:43) | Mihaela Carpea |
Mircea Geoană la ”Ultima Ediție”
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Indiferent de era istorică, de regimul politic, de cine a condus, de cine n-a condus România, întotdeauna România şi românii am fost direct influenţaţi de evoluţiile relaţiilor între marile puteri. (...) Şi dintotdeauna, de la Şcoala Ardeleană încoace, generaţie după generaţie, am încercat să păstrăm o linie care reprezintă de fapt proiectul acestei ţări - proiectul naţional, evadarea de la periferia orientală în care România şi geografia noastră ne-au pus şi încercarea de a merge în nucleul ţărilor dezvoltate, pentru a trăi mai bine, pentru a fi o ţară aşezată, aşa cum visăm la Germania, la Franţa, la America sau la alţii. Acea lume pe care noi am considerat-o stabilizată după intrarea în NATO  şi în UE, după stabilirea relaţiilor de alianţă, practic, cu America (...) nici eu, şi cred că mă pricep la sportul ăsta, nu aş fi anticipat că ceea ce noi am crezut că va reprezenta un lung ciclu de pace şi dezvoltare, un secol de stabilitate pentru România, după 15 ani de zile să ne trezim că regula jocului între marile puteri occidentale de data aceasta, dar şi cu Rusia, dar şi cu China se vor schimba atât de dramatic", a descris, pe scurt, fostul ministru de Externe Mircea Geoană situaţia geopolitică actuală.

"De fapt, decizia ca Europa să fie o Europă cu mai multe viteze a fost deja luată. Un grup de ţări, în frunte cu Germania şi cu Franţa, urmate de Italia şi de Spania, urmate de Olanda, de Austria, de Belgia şi de Luxembourg, un număr de ţări europene au luat decizia, pentru a nu pierde întreaga construcţie europeană, să meargă mai repede înainte. Unde mai repede şi unde înainte? E o întrebare legitimă. Ce spune preşedintele Hollande al Franţei? Spune că acolo sunt ţările care pot şi vor să meargă mai departe", explică Mircea Geoană.

Domeniile vizate de ţările decidente: moneda euro, apărarea comună, armonizarea fiscală şi socială.

În această diferenţiere voinţă/"putirinţă", România nu se califică astăzi pentru apartenenţa la nucleul dur, subliniază fostul ministru de Externe.

"Pe zona euro e distanţă mare, pe zona de apărare lucrurile sunt complicate, pentru că avem şi relaţia cu America şi lucrurile nu-s atât de simple. America rămâne singura ancoră de securitate reală pentru România. Armonizare fiscală, armonizare socială, ar fi grozav, numai că în clipa în care armonizezi cu economii mult mai dezvoltate înseamnă că presiunea asupra salariilor, asupra veniturilor, asupra competitivităţii României va fi absolut insurmontabilă. Nu-mi permit să merg acolo", spune Mircea Geoană.

"În plan intern este principala provocare, nu în planul politicii externe. (...) Cei puternici şi bogaţi spun 'Vreau să am România de partea mea'. Dar şi ei ştiu, şi noi ştim, şi trebuie să ştie şi românii că între a-ţi spune 'Da, te vrem alături de noi' şi a te accepta la clubul bogaţilor, de a te băga în sufrageria lumii dezvoltate, trebuie să-ţi faci lucrurile acasă", adaugă el.

Înregistrarea integrală a emisiunii AICI

Sâmbăta viitoare se va desfăşura summitul de la Roma. Liderii europeni se pregătesc să susţină că "Europa este viitorul nostru comun", potrivit unui proiect de declarație obţinut de AFP. Totuşi, ei vor evoca scenariul unei Europe cu "mai multe viteze" promovat de Germania și de Franța, dar refuzat de țările din estul Europei, în frunte cu Polonia. Termenii vor fi însă uşor diferiţi faţă de cei evocaţi în prezent.

"Va fi mai mult decât o declaraţie, care va fi politicoasă, care va încerca să pună fard pe crăpăturile tot mai profunde din interiorul Europei", estimează Mircea Geoană.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI