"Nu am timp acum!". "Mai târziu!". "Sunt ocupat!" De câte ori le spuneţi asta copiilor dumneavoastră? De prea multe ori, o arată statisticile. Aproape 70% dintre elevi sunt neglijaţi de părinţi. În sprijinul celor mici, care ajung să se simtă singuri sau chiar abandonaţi, vin experţii în educaţie, cu un program care se va derula în câteva şcoli din Capitală.
“Interesul pe care părintele îl acordă activităţii copilului este mâna care îl mângâie şi care îl creşte” – învăţătoare
Cu toate acestea, din cauza stresului, oboselii şi lipsei de timp, tot mai mulţi părinţi îşi neglijază copiii. Un studiu recent atată că 7 din 10 elevi nu se bucură de atenţia familiei. Cei care observă uneori primii asemenea situaţii sunt dascălii.
“Acest abandon al copiilor, seara, acasă, când părinţii sunt foarte obosiţi, se resimte. Îi învăţăm pe părinţi să îşi depăşească acest prag de oboseală, să fie mai optimişti şi interesaţi de viaţa socială a copilului lor. Ce a făcut astăzi, ce s-a mai întâmplat la şcoală, nu ce notă a luat”, spune Eugenia Simionescu, învăţătoare.
Uneori, chiar şi 30-45 de minute pot fi suficiente pentru copilul dumneavoastră. Importantă este nu cantitatea de timp petrecută alături de el, ci calitatea . Fie că îl însoţiţi la joacă sau vă aşezaţi pe o bancă şi povestiţi tot ceea ce micuţul dumneavoastră a făcut în ziua respectivă.
Primăria Capitalei şi sindicatele din Educaţie au început un program prin care dascălii vor învăţa să îi sprijine pe părinţi. Le vor spune cum să se raporteze la nevoile propriilor copii. Deocamdată, vor fi instruite 420 de cadre didactice din 75 de şcoli din Bucureşti.
Dacă programul va fi un succes, ar putea fi extins în toată ţara.