Generalul Henri Berthelot, un francez cu suflet de român. Expoziție la Lyon despre Marele Război şi despre Misiunea Franceză în România

10 octombrie 2018, 10:09

În prezența consulului general, Anca Opriş, a decanului Facultății de Drept de la Universitatea din Lyon, a unor profesori ş istorici francezi, dar şi a studenților, profesorul Adrian Cioroianu a prezentat provocările pentru România în acest secol de istorie şi contribuția esențială a Misiunii Militare Franceze condusă de generalul Berthelot pentru refacerea şi reorganizarea armatei române în timpul Primului Război Mondial.

Documentarul ”Un secol pentru România” realizat de Televiziunea Română după scenariul istoricului Adrian Cioroianu a venit în completarea discursurilor. Seara s-a încheiat cu o expoziție despre Marele Război şi despre Misiunea Franceză condusă de generalul Berthelot în România.

Prezent la conferință, profesorul Jean-Claude Dubois, strănepotul generalului a prezentat o imagine mai personală a lui Henri Berthelot.

“În familie îi spunem vărul Henri, este mândria familiei. Verii şi verişoarele mai mici îl apreciază în mod deosebit pentru poveştile spuse despre campaniile la care a participat.”, spune Jean-Claude Dubois

De altfel, strănepotul generalului Henri Berthelot este şi cel care s-a ocupat de apariția volumului de memorii “Amintiri din Marele Război. Generalul Henri-Mathias Berthelot”

Generalul Henri Berthelot  a fost unul dintre cei mai străluciți ofițeri trimişi de Statul Major Francez în România la cererea Bucureştiului pentru a reorganiza armata în timpul Primului Război Mondial. Intervenția sa a avut o contribuție esențială în câştigarea luptelor de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. În anul 1922, în baza unei legi votate de Parlament, i-au fost donate 70 de hectare de teren agricol, livadă şi pădure în comuna Fărcădinul de Jos din județul Hunedoara. Un an mai târziu, locuitorii au decis să dea localității numele generalului în semn de mulțumire pentru sprijinul acordat României. A fost ales membru al Academiei Române în anul 1926, a fost decorat cu cele mai înalte distincții ale statului român şi a fost declarat cetățean de onoare al României.

(w460) Generalul

(w460) Generalul

(w460) Generalul

(w460) Generalul

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite