Generalul Florian Coldea – Întâi la Cotroceni, apoi suspendat

13 ianuarie 2017, 21:00

Înainte să fie suspendat din funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea a avut o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis.

VEZI AICI Declaraţiile purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei

Purtătorul de cuvânt nu a confirmat, nici nu a infirmat dacă preşedintele a discutat şi cu şefa DNA după acuzaţiile lansate de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a vorbit despre întâlniri informale şi despre petreceri la care ar fi participat împreună cu Laura Codruţa Kovesi şi cu generalul Coldea, şi despre concedii pe care le-ar fi petrecut alături de fostul nr. 2 din SRI în Seychelles, în Toscana sau la Disneyland.

Şefa DNA a declarat că nu intră în dialog cu un inculpat fugar şi a sesizat Inspecţia judiciară. Sunt atacuri menite să decredibilizeze justiţia, susţine Kovesi.

Pe numele fugarului Sebastian Ghiţă este emis un mandat de arestare în lipsă. În urma înregistrărilor trimise de el, a căzut primul cap: nr. 2 din SRI, Florian Coldea.

„Ne aflăm la un moment de clarificare necesară a relaţiei între mediul civil din România şi serviciile de informaţii. Este îngrijorător că ei au găsit cu cale să facă vacanţe împreună. Nu poţi în acelaşi timp să fii în comisia de supraveghere a serviciilor, îţi faci vacanţele, sau ce faci – mănânci, bei cu şeful de servicii – şi ai şi contracte de business cu ei. Şi anume pe milioane pe sisteme de informaţii. Şi nu este singura. Mai sunt alte grupuri de firme care acuma stau probabil sub radar, îşi ţin respiraţia sub apă, pentru că sunt cam în aceeaşi situaţie”, a declarat pentru Ştirile TVR analistul Sorin Ioniţă.

Este a doua oară când generalul Coldea a fost suspendat din funcţie.

În 2007, a mai fost vizat de o anchetă internă, în scandalul care a pornit de la două note interne semnate de Coldea, pe care erau numele unor judecători de la CCR.

După o anchetă internă a SRI şi una a comisiei parlamentare de control, Coldea a fost exonerat şi a revenit ca prim-adjunct al SRI. A fost numit de fostul preşedinte Traian Băsescu în această funcţie, pe care a ocupat-o 12 ani, după ce a participat direct la eliberarea jurnaliştilor români răpiţi în Irak. Este specializat în prevenirea şi combaterea terorismului.

Coldea este vizat acum de o anchetă internă a SRI.

Şi Parchetul General a deschis un dosar in rem, în care verifică înregistrările şi acuzaţiile lansate de Sebastian Ghiţă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite