Generalul Berthelot, omagiat în Europa. Institutul Cultural Român va expune în 12 țări obiectele consilierului militar

Bicornul, epoleții, revolverul Smith&Wesson şi alte obiecte care i-au aparţinut generalului Henri Berthelot sunt expuse, săptămâna aceasta, la Biblioteca Academiei Române. În premieră, bucureștenii pot vedea actul prin care statul român i-a dăruit generalului Berthelot moșia din Hunedoara și fila testamentară prin care acesta a donat-o, mai apoi, Academiei Române. Expoziția va fi itinerantă, cu ocazia Centenarului, în 12 ţări din Europa.

19 Iunie 2018, 17:56 (actualizat 19 Iunie 2018, 18:16) Știrile TVR |
Generalul Berthelot, omagiat în Europa
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cele mai spectaculoase exponate sunt revolverul, bastonul, bicornul generalului, dar și un meniu de la dineul ținut cu prilejul încoronării din 15 octombrie 1922, de la Alba Iulia, pe care Berthelot și-a pus semnătura.

Berthelot a condus Misiunea Militară Franceză trimisă în România, în timpul Primului Război Mondial, între 1916 și 1918, pentru a reorganiza și instrui Armata română.

Generalul francez a fost și consilierul militar al Regelui Ferdinand.

În 1919, în semn de recunoștință, Regina Maria și Ferdinand i-au dat lui Berthelot titlul de cetățean de onoare al României și i-au dăruit un conac în comuna Fărcădinul de Jos, Hunedoara.

Localitatea a primit, în 1923, numele generalului. Conacul era proprietatea statului, dar fusese a familiei nobiliare Nopcsa, de numele căreia se leagă descoperirea dinozaurului pitic din Țara Hațegului.

În 1919 intrase deja în proprietaea statului român și era celebră pentru frumusețea ei. A fost construită sub forma unui templu antic, cu 6 coloane elegante, iar interiorul era decorat cu piese antice.

Acolo a poposit, în 1852, si împăratul Franz Iosef I al Austriei la ultima vizită în Transilvania. Berthelot a folosit conacul doar între 1922 și 1926.

În expoziție, sunt și numeroase fotografii inedite ale generalului francez, care a iubit România ca pe propria țara.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI