Generalul Ben Hodges, despre racheta care a lovit Polonia: „Părerea mea este că nu e vorba de un atac intenționat al Rusiei”

Ben Hodges
Ben Hodges
16 noiembrie 2022, 10:30

„Părerea mea este că nu e vorba de un atac intenționat al Rusiei. Este fie o defecțiune, fie rezultatul faptului că ucrainenii au doborât o rachetă rusească. Dar e o reamintire clară a dorinței nesăbuite a Rusiei de a trage prea aproape de granița cu Polonia/NATO/UE”, a transmis Ben Hodges într-o postare pe Twitter.

Legat de „declanșarea” Articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, idee dezbătută în mass-media după incident, generalul a făcut următorul comentariu într-un tweet separat: „Dragi prieteni, nu există un astfel de lucru ca «declanșarea» articolului 5. Nu este ceva automat. Nu există o rază laser care să deschidă o ușă ca la un hotel sau un magazin dacă treci prin ea. Articolul 5 este o decizie politică. În acest caz, consultările în temeiul articolului 4 par adecvate, până când vom avea mai multe date.”

Ce prevede Articolul 5? „Părţile”, se arată în Tratatul Atlanticului de Nord, „convin ca un atac armat împotriva unuia sau mai multor dintre ele în Europa sau America de Nord să fie considerat un atac împotriva tuturor acestora şi, în consecinţă, convin că, dacă are loc un astfel de atac, fiecare dintre aceştia, în exercitarea dreptului la legitimă apărare, individual sau colectiv […] va asista partea sau părţile astfel atacate, întreprinzând de îndată, individual şi de comun acord cu celelalte părţi, acţiunea pe care o consideră necesară, inclusiv utilizarea forţă armată pentru restabilirea şi menţinerea securităţii în regiunea Atlanticului de Nord. Orice astfel de atac armat şi toate măsurile luate ca urmare a acestuia vor fi imediat notificate Consiliului de Securitate. Aceste măsuri se vor încheia atunci când Consiliul de Securitate va lua măsurile necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi securităţii internaţionale.”

Articolul 5 a fost invocat o singură dată în istorie: după atacurile din 11 septembrie 2011 asupra Americii. Drept rezultat, aliații NATO s-au unit pentru a invada Afganistanul.

Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia, spunând că Washingtonul şi aliaţii săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat înainte de a decide o reacţie.

„Este puţin probabil… să fi fost trasă din Rusia”, a declarat reporterilor Joe Biden după o întâlnire de urgenţă cu ceilalţi lideri ai G7, organizată în marja summitului G20, care are loc în Bali, Indonezia.

A adăugat că există informaţii care contrazic presupunerile că racheta care a provocat o explozia soldată cu moartea a două persoane în satul Przewodow din estul Poloniei a fost trasă din Rusia. „Există informaţii preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până când nu investigăm complet, dar este puţin probabil, din linia traiectoriei, să fi fost trasă din Rusia, dar vom vedea”, a declarat preşedintele SUA.

Preşedintele american a subliniat că investigaţiile asupra incidentului sunt în desfăşurare. „Am convenit să sprijinim ancheta Poloniei cu privire la explozia din Polonia rurală, lângă graniţa cu Ucraina, şi se vor asigura că ne dăm seama exact ce s-a întâmplat”, a spus Biden. „Şi apoi vom stabili împreună următorul pas, pe măsură ce investigăm şi înaintăm. A existat unanimitate totală între cei aflaţi în jurul mesei (reuniunii G7)”, a asigurat el.

„În momentul în care lumea se adunase la G20 pentru a îndemna la dezescaladare, Rusia a ales să escaladeze în Ucraina”, a mai declarat Biden, potrivit dpa.

Autorităţile de la Varşovia au anunţat că racheta care a explodat era fabricată în Rusia, dar că nu este clar încă de unde a fost lansată.

Atât Ucraina, cât şi Rusia, folosesc rachete proiectate de sovietici.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă