General SRI: Avem surse care stau pe Deep Web, pe Dark Web, băieți care țin la țara lor și care ne spun: vedeți că discută unii că în două zile va fi atacat nu știu ce site. Noi mulțumim și acționăm

18 mai 2022, 09:58

Unii investitori străini au acces la date

Generalul a mai dezvăluit că unii investitori înainte de a veni în România, extrag date din companiile vizate pentru a negocia mai ușor, spune generalul SRI.

Am descoperit că mai sunt 3-4 țări care activează în România. Unele considerate prietene ale României care nu ar trebui să facă asemenea lucruri. Nu neapărat din Est, a  arătat generalul Anton Mugurel Rog.

Rusia atacă cibernetic înainte de un atac kinetic

În privința Rusiei, generalul Rog a arătat că înainte să realizeze un atac kinetic, atacă cibernetic țara pe care urmează să o invadeze iar numărul atacurilor în Ucraina a crescut. România și Polonia au fost de asemenea vizate de atacurile cibernetice.

Generalul a exemplificat cu momentul vizitelor mai multor oameni politici de la noi în Ucraina. Au fost acele atacuri DDOS, care sunt doar de imagine. Durează câteva minute, ore, maxim zile pentru că sunt costisitoare, iar după încetarea lor site-ul își revine, a explicat Anton Mugurel Rog,

Cum reușește SRI să contracareze atacurile

Generalul Anton Mugurel Rog a mai spus că prin lege, SRI are dreptul să-și creeze surse secrete umane. Unitatea sa utilizează constant White hat (hackeri etici), însă există situații în care avem informația din surse umane- oameni pricepuți care sunt pe forumuri, pe Deep Web, Dark Web, băieți care țin la țara lor și care ne anunță: vedeți că discută unii că în două zile va fi atacat nu știu ce site. Noi mulțumim și acționăm, a declarat generalul.

Potrivit noii Strategii de securitate cibernetică, există noțiunea de ”apărare avansată”. Nu înțeleg să stăm în ring ca un boxeur care face eschive și doar se apără, a subliniat Anton Mugurel Rog.

În România, cu ceva timp înainte de izbucnirea războiului, aveam doi actori care activau: FSB și GRU. Acum, toate serviciile de spionaj relevante din Rusia încearcă să fie prezente în România. Am avut apoi atacuri de tip DDOS, care nu aveau nicio logică strategică, fiind site-uri alese la întâmplare. Creșterea atacurilor se mai datorează unui factor: anume un cod de tip malware…există servicii care pe bani puțini (sute de euro) îți livrează de pe o zi pe alta malware-ul. Aceste servicii pot fi utlizate de oricine- un tip supărat pe propria companie, oricine. Au fost oameni care nu aveau cunoștințe de IT, au luat asemenea servicii, le-au pus pe un stick și l-au băgat în computerele companiei, a spus generalul potrivit Hotnews.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite