Generațiile viitoare ar putea fi afectate de chimioterapie

11 noiembrie 2022, 14:05

Un medicament comun de chimioterapie ar putea crește susceptibilitatea bolii la copiii supraviețuitorilor de cancer.

Studiul americanilor demonstrează că ifosfamida ar putea avea efecte negative chiar și asupra copiilor și nepoților supraviețuitorilor de cancer care au primit chimioterapie în timpul adolescenței.

Conform rezultatelor, descendenții și urmașii de șobolani masculi care au primit ifosfamidă în timpul adolescenței au avut o susceptibilitate mai mare la boală. Cercetările anterioare au arătat deja că tratamentele pentru cancer ar putea crește posibilitatea pacienților de a dezvolta boala mai târziu în viață, dar acest studiu este important pentru că este una dintre primele cercetări recunoscute care demonstrează că susceptibilitatea poate fi transmisă la a treia generație de descendenți neexpuși.

Cu toate acestea, unul dintre liderii studiul subliniează că în multe cazuri chimioterapia poate fi un tratament extrem de eficient, astfel încât aceste constatări nu ar trebui să descurajeze pacienții cu cancer. Ca măsură de precauție pentru pacienții care intenționează să aibă copii mai târziu, cercetătorii recomandă să se ia în considerare crioconservarea pentru a îngheța celulele germinale înainte de a primi tratamentul.

Chimioterapia este un tratament pentru cancer care implică utilizarea de medicamente pentru eradicarea celulelor canceroase. Se prezintă într-o mare varietate de forme, dar toate sunt concepute pentru a bloca înmulțirea celulelor canceroase, ceea ce le împiedică să se dezvolte și să se răspândească în organism.

Ifosfamida, pe de altă parte, este un medicament de chimioterapie utilizat pentru a trata multe tipuri de cancer.Pentru a imita cursul tratamentului pe care îl va primi un pacient adolescent cu cancer, cercetătorii au expus șobolani masculi tineri la ifosfamidă timp de trei zile și apoi i-au crescut cu femele șobolani care nu au fost niciodată expuse la medicament. Puii au fost crescuți cu alți șobolani neexpuși.

Rezultatele i-au surprins pe cercetători deoarece nu numai prima generație, ci și generația a doua a avut o incidență mare a bolilor. Deși au existat unele variații generaționale și bazate pe sex, șobolanii au avut probleme precum o incidență mai mare a bolilor de rinichi, precum și debutul întârziat a pubertății. O înțelegere mai profundă a schimbărilor epigenetice provocate de chimioterapie poate ajuta, de asemenea, pacienții să-și înțeleagă riscul de a dezvolta boli specifice.

Dr. Skinner și colegii de la Institutul de Cercetare pentru Copii din Seattle lucrează în prezent la un studiu uman cu foști pacienți adolescenți cu cancer pentru a afla mai multe despre efectele pe care le are expunerea la chimioterapie asupra fertilității și susceptibilității bolilor, mai târziu în viață.

Un articol de Maria Chiriță

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă