„Generația Z” ar putea decide soarta lui Erdogan

Șase milioane de alegători care vor vota pentru prima oară sunt pregătiți să decidă soarta domniei lui Recep Tayyip Erdogan, relatează Reuters.

05 Iulie 2022, 13:06 (actualizat 05 Iulie 2022, 13:08) Știrile TVR |
Foto: Recep Tayyip Erdogan/ Facebook

La mai puțin de 12 luni distanță de probabil cele mai mari alegeri din istoria modernă a Turciei, marea majoritate a tinerilor turci spun că doresc o schimbare, dar rămân oarecum sceptici că opoziția poate îmbunătăți în mod corespunzător situația locurilor de muncă, a educației și libertățile civile.

Alcătuind circa 12% dintre toți alegătorii în alegerile prezidențiale și parlamentare stabilite pentru iunie 2023, tinerii vor fi decisivi în ceea ce se conturează a fi o cursă foarte strânsă pentru Erdogan și partidul său de guvernământ AKP, potrivit sondajelor.

Interviurile cu aproape o duzină de turci cu vârsta cuprinsă între 18 și 23 de ani, din Istanbulul metropolitan și până în centrul Anatoliei, arată că justiția, imigrația, locurile de muncă bazate pe merit și politicile economice transparente ocupă primul loc în topul preocupărilor.

„Nu mă simt complet în largul meu cu decizia luată, dar cred că voi alege răul cel mai mic și voi sprijini opoziția”, a spus Damla, 19 ani, student la istorie la Istanbul.

Turbulențele economice și inflația crescândă i-au crescut costurile de trai, deși locuiește cu familia și nu iese des cu prietenii în oraș.

„Simt că nu trăiesc, doar încerc să supraviețuiesc”, a spus Damla. „Dacă AKP pierde aceste alegeri, noul guvern ar trebui să simtă în continuare presiunea oamenilor asupra lui.”

Sondajele sunt schimbătoare, dar sugerează că Erdogan s-ar apropia de o înfrângere, iar AKP ar pierde controlul asupra parlamentului.

CITIȚI ȘI: Opoziția turcă pregătește debarcarea lui Erdogan în 2023

Cu toate acestea, o coaliție informală a opoziției nu a anunțat încă un candidat la președinție, lăsându-i nehotărâți pe unii tineri alegători. Autoritarul Erdogan are o lungă serie de câștiguri de când a preluat conducerea în 2003.

Președintele a mutat o societate tradițional laică într-o direcție islamistă. A transformat Turcia într-o putere militară regională și a folosit instanțele pentru a reprima disidența. El se confruntă acum cu o luptă electorală dificilă, în mare parte din cauza propriilor sale politici economice neortodoxe, inclusiv reduceri ale ratei dobânzii, care au dus lira la minime istorice și inflația la un maxim al ultimilor douăzeci și patru de ani: 78,62% în iunie.

Așa-numita „Generație Z” constituie aproximativ 13 milioane din cele 62,4 milioane de turci care vor vota anul viitor, arată biroul de statistică și datele sondajelor. Șase milioane de tineri vor fi eligibili să voteze pentru prima dată.

Murat Gezici, șeful firmei de sondaje Gezici, a spus că tinerii alegători sunt, în general, enervați pe guvern, dar nu sunt legați de o ideologie specifică și nu au încredere totală în opoziție.

Sondajele sale arată că alegătorii „Generației Z”, cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, se opun ferm restricțiilor asupra stilului de viață, asupra liberei exprimari și asupra mass-media. „80% din această generație nu va vota pentru AKP”, a precizat Gezici.

Șomajul în rândul tinerilor din Turcia a fost de 20% în aprilie, conform datelor oficiale, comparativ cu o medie OCDE de 10,87%.

„Tinerii vor schimbarea”, a spus Mehmet Ali Kulat, președintele MAK Consulting, ale cărui cercetări arată că 70% dintre tinerii cu vârsta între 18 și 29 de ani susțin opoziția.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 35°C 35°C
BRASOV 29°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI