Generație pierdută pe jumătate. Zeci de mii de elevi înscriși la școală acum 12 ani s-au pierdut pe traseul educațional

11 iulie 2019, 21:58

Gabriel a terminat clasa a XII-a, dar parcursul lui educaţional s-a oprit aici momentan.

Gabriel Colea, absolvent de clasa a XII-a: „N-am vrut să dau Bac-ul (…) Nici nu eram pregătit şi nici nu aş vrea să mă înscriu la următoarea sesiune de Bac. Şi, sincer, chiar dacă am Bac-ul, chiar dacă nu-l am, e acelaşi lucru”.

Tânărul vrea să plece în Spania, ca să muncească. Nu e foarte convins că va reveni curând să îşi ia diploma de maturitate. Gabriel a abandonat cursa aproape de final, însă alţii au renunţat mai repede.

Potrivit unei analize edupedu.ro, în 2007 au intrat în clasa I 230.000 de copii. 12 ani mai târziu s-au înscris la Bacalaureat puţin peste jumătate din ei.

Raluca Pantazi, jurnalist edupedu.ro: „Realitatea pe care ne-a adus-o în atenţie Bacalaureatul anul acesta este dispariţia din şcoli, şi aici vorbim de licee şi şcoli profesionale, a în jur de 70.000 de copii„.

Din cei aproape 114.000 de copii care nu ies la socoteală, 50.000 ar trebui să fi absolvit şcoli profesionale. Rămân, aşadar, 70.000 de tineri care în acești 12 ani au spus „la revedere” şcolii din diverse motive, dar nimeni nu ştie nimic de ei.

Specialiştii spun că directorii i-au păstrat în acte și pe copiii care nu mai veneau la școală, doar ca să primească finanţări mai mari.

Ba mai mult, rezultatele de la examenele naţionale nu mai permit statistici elaborate.

Recent, într-o intervenţie la TVR, ministrul Educaţiei s-a declarat nemulţumit de rata de promovare a Bacalaureatului.

Generaţia de elevi 2007 – 2019 a avut parte de 17 miniştri ai Educaţiei pe parcursul celor 12 ani de şcoală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite