Gazul rusesc agită spiritele între Ungaria și Ucraina

28 septembrie 2021, 18:35

Acordul prin care Rusia se angajează să livreze gaz Ungariei pe o perioadă de 15 ani a stârnit furia Ucrainei, țară ce riscă să piardă milioane de dolari din taxele de tranzit. Guvernul de la Kiev susține că e o mișcare politică, nejustificată din punct de vedere economic. Ungaria, în schimb, acuză Ucraina că se amestecă în treburile sale interne.

Gazprom va exporta în Ungaria patru miliarde și jumătate de metri cubi de gaz anual prin conducte care ocoloesc Ucraina și trec prin Serbia și Austria. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijarto, a spus că acordurile încheiate de Budapesta nu interesează o a treia parte. El a precizat că nu își aduce aminte ca Ungaria să fi criticat înțelegeri similare ale Ucrainei. Budapesta consideră că acțiunea Ucrainei afectează suveranitatea Ungariei.

Ucraina va pierde sume importante din plata tranzitului gazului rusesc. Kievul a anunțat că va reclama Ungaria la Comisia Europeană  și va anula comitetul economic mixt Ucraina – Ungaria.

Kievul susține că acordul încheiat de Budapesta cu Gazprom încalcă tratatul bilateral din 1991.  Replica Budapestei a fost promptă: Szijarto a declarat că poziția  Kievului este neprietenoasă după tot ce a făcut Ungaria pentru Ucraina.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă