Gazul și petrolul nostru, în atenția Chinei. O corporație chineză intră pe piața serviciilor de consultanță în energie

18 ianuarie 2018, 23:00

Compania energetică chineză și-a stabilit sediul într-un t imobil din centrul Capitalei. România devine astfel a doua țară europeană în care chinezii fac afaceri cu petrol și gaze, după Marea Britanie.

Chinezii au început afacerea în România în decembrie, într-o discreție totală. Planurile de investiții sunt și acum o necunoscută. Reprezentații Ambasadei Chinei ne-au declarat că nu au informații. Dar surse oficiale susțin că gigantul asiatic vrea să vândă servicii de consultanță și tehnologii companiilor care vor extrage petrol și gaze din Marea Neagră. Ar fi doar începutul unor investiții de anvergură, consideră experții în energie.

În România, cele mai mari planuri de investiții în energie aparțin Chinei. După ce au preluat controlul Rompetrol prin achiziția KazMunayGaz, chinezii vor să construiască reactoarele 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și termocentrala de la Rovinari.

Cotația barilului de petrol a ajuns la aproape 70 de dolari la bursele internaționale. Prețul este cu 40% mai mare decât la jumătatea anului trecut.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite