Gazprom spune că Polonia cumpără în continuare gaz rusesc, dar via Germania

Conducte de gaze naturale
Conducte de gaze naturale
28 aprilie 2022, 19:53

Polonia „pretinde că nu mai are nevoie de gaz rusesc şi că nu va mai cumpăra, dar nu aceasta este realitatea”, a spus purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax.

Potrivit lui Kuprianov, 30 de milioane de metri cubi de gaze circulă din Germania către Polonia în fiecare zi, prin conducta Yamal-Europa.

Comentariile sale intervin la o zi după ce compania de stat rusă Gazprom a anunţat că a suspendat livrările de gaze către Polonia şi Bulgaria întrucât ambele ţări nu au efectuat plăţile în ruble, în conformitate cu cererea Moscovei.

Furnizarea de gaze naturale se transformă într-un joc de putere, în contextul în care mai multe ţări occidentale au impus sancţiuni Moscovei pentru a protesta față de invadarea Ucrainei, notează DPA.

Cu toate acestea, multe dintre aceste ţări au continuat să cumpere gaz rusesc, neavând alternativă. Simţind o oportunitate de a-şi consolida moneda, puternic lovită de sancţiuni, Rusia a început să ceară plata gazelor în ruble. Dar multe ţări au refuzat să accepte acest truc.

Sofia şi Varşovia insistă ambele că şi-au plătit facturile. Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a numit întreruperea furnizării un „atac direct” asupra ţării sale şi a adăugat că are suficiente rezerve de gaz.

În martie, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut ca statele occidentale să deschidă de la 1 aprilie conturi la Gazprombank pentru a plăti aprovizionările cu gaz rusesc, spunând că, în caz contrar, livrările către ţări „neprietenoase” vor fi oprite.

Putin a semnat un decret care prevede că sumele pot fi plătite în continuare în contul rusesc în euro sau dolari, convertite apoi de Gazprombank în ruble şi transferate la Gazprom.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite