Gazprom renunţă la contractele cu Ucraina. Europa riscă să rămână fără căldură în cea mai geroasă dintre perioade

3 martie 2018, 20:54

Gazprom afirmă că este obligat să anuleze contractele cu Naftogaz Ucraina. Este, de fapt, o răzbunare pentru decizia Tribunalului Internațional de Arbitraj de la Stockholm de a sancționa concernul rus pentru încălcarea obligațiilor contractuale.

Rușii sunt amendați pentru că nu au livrat Europei suficient gaz astfel încât că Ucraina să își încaseze banii din tranzit.

“Judecătorii Curţii de Arbitraj de la Stockholm şi-au argumentat decizia spunând că starea economiei ucrainene s-a deteriorat simţitor. Suntem categoric împotriva rezolvării pe seama noastră a problemelor economice ale Ucrainei” (sursă: Alexei Miller, președintele Consiliului Director Gazprom)

Procedura de reziliere a contractelor pe gaze cu Ucraina nu se rezolvă de pe o zi pe alta. Poate dura luni întregi și se decide tot la Tribunalul de Arbitraj de la Stockholm. Dacă se va ajunge până aici, Rusia va trebui să plătească amenzi enorme, dar va fi afectată și la capitolul imagine. Va fi un nou motiv să se vorbească că Moscova șantajează Europa și că folosește resursele energetice ca armă politică.

Ucrainienii au anunțat imediat Comisia Europeană despre posibila situație de criză.

Anna-Kaisa Itkonen, purtător de cuvânt al comisarului european pentru Energie: “Potrivit informaţiilor pe care le avem, fluxul de gaze către Uniunea Europeană este normal şi stabil. Urmărim situaţia îndeaproape”.

De fapt, din 2015 Ucraina nu a mai importat gaze din Rusia. Necesarul de consum, Ucraina și l-a acoperit din resurse proprii și din importuri de la statele vecine: Polonia, Ungaria și Slovacia.

Din Rusia, prin gazoductele ucrainene se livrează doar combustibilul destinat beneficiarilor europeni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite