Gazprom reduce cu 30% livrările către Republica Moldova și amenință că în orice moment poate rezilia contractul cu MoldovaGaz

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
1 octombrie 2022, 18:35

Furnizorul de la Chişinău a primit astăzi confirmarea pentru livrarea a doar 70% din volumul necesar de gaz pentru luna octombrie.

80 milioane de metri cubi vor primi consumatorii de pe malul drept al Nistrului și 170 milioane de metri cubi cei din regiunea transnistreană.

„Se repetă situaţia din luna octombrie, anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30 de procente. Diferenţa anul acesta comparativ cu anul trecut e că avem un contract semnat care trebuie respectat. În caz că Gazprom totuși nu va oferi cele 30% din gaz conform contractului, am menţionat Energocom – are deja stocate 53 milioane de metri cubi de gaz care ar putea fi folosite. Odată cu scăderea preţului de achiziţie, ar apărea şi oportunitatea pentru reducerea tarifului”, a declarat Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, citat de TVR Moldova.

Şi livrările de energie electrică au fost confirmate. În octombrie, Republica Moldova va cumpăra 33% din necesarul de energie electrică de la două companii ucrainene şi restul de la centrala din Ciuciurgan.

Potrivit vicepremierului Andrei Spânu, cu societatea ucraineană Energoatom s-a încheiat un contract la prețul de 77 de dolari/MWh. De la celălalt operator ucrainean, Republica Moldova va cumpăra doar 3% din necesar, la un preţ de 132 dolari//MWh. 67% din energia electrică necesară în octombrie provine de la Centrala din Cuciurgan, la 62,5 dolari/MWh.

Cu centrala din Ciuciurgan a fost semnat contractul pentru o lună, iar cu cele două companii ucrainene doar pentru 14 zile.

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Preţul mediu al energiei electrice pentru luna august este de aproximativ 68,9 dolari. S-a semnat un contract pe două săptămâni din cauza războiului, ori vedem că în ultimele săptămâni Rusia a atacat mai multe stații de producere a energiei electrice. Ieri, Moldelectrica a semnat un contract de livrare de urgență a energiei electrice cu Transelectrica, compania din România. Deci, la etapa actuală deja sunt semnate contracte de avarie sau de urgență referitor la livrările de energie electrică şi cu Ucraina şi cu România.”

De astăzi, 1 octombrie, sunt aplicate și noile tarife de gaze pentru consumatori – de aproape 30 de lei pentru un metru cub de gaz. Tot de astăzi, se modifică formula de calcul pentru preţul de achiziție și este inversată ponderea valorii petrolului și a gazelor naturale. Formula este prevăzută în contractul dintre MoldovaGaz și Gazprom, prelungit în 2021 pentru încă 5 ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite