Gazprom a început să notifice companiile străine despre noua schemă de plată care a intrat în vigoare. Ministrul Energiei: Nu există motive de panică, avem suficiente stocuri

Kremlinul a decis. De azi, gazul rusesc va fi achiziționat de țările considerate "neprietenoase" cu Moscova doar în ruble. Companiile din țările care sunt pe lista neagră a Rusiei trebuie să își deschidă conturi în băncile rusești. În caz contrar, contractele în vigoare vor fi anulate. Statul român şi companiile din România nu au au contracte directe cu Gazprom, iar România susţine luarea unei poziţii unitare a UE în faţa şantajului Rusiei de a plăti gazele în ruble, a scris pe Facebook, vineri seară, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

01 Aprilie 2022, 21:33 Știrile TVR |

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a anunțat că livrările de gaz vor continua până la începutul lunii mai.

Însă, potrivit presei internaționale, Gazprom a început să notifice companiile străine despre noua schemă de plată care a intrat în vigoare.

Germania și Franța, care depind de gazele rusești, se pregătesc pentru o eventuală oprire a livrărilor.

"Noul act de şantaj al Rusiei a fost livrat sub forma decretului care prevede că plata pentru gazele furnizate de Gazprom ar trebui făcută în ruble pentru contractele de export către ţări neprietenoase. În primul rând, România susţine luarea unei poziţii unitare a UE ca răspuns în faţa acestui nou gest de agresiune mascată. Trebuie să fim solidari şi uniţi pentru a dovedi, din nou, că nu ne lăsăm cumpăraţi la bucată!", a subliniat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Statele membre ale Uniunii Europene vor avea o poziţie comună, iar în acest moment se face o analiză juridică la nivelul tuturor statelor UE, pe marginea acestei decizii anunţate de Federaţia Rusă.

"Am un mesaj şi pentru cetăţeni: România este una dintre cele mai puţin dependente state de gazul rusesc. Aşa că nu există motive de panică, avem suficiente stocuri. Totodată, nici statul român şi nici companiile NU au contracte cu Gazprom, ci există intermediari ai companiei ruseşti care vând gaze în România. Cu privire la soluţiile pe termen scurt, mediu şi lung Uniunea Europeană lucrează la operaţionalizarea unei platforme pentru achiziţionarea în comun a gazelor naturale", a scris Popescu.

El a adăugat că, în ultimele luni, a avut numeroase discuţii pentru a ajunge să avem surse de aprovizionare şi rute de transport diversificate.

"Suntem foarte aproape să finalizăm aceste acorduri. În plus, vom demara în curând investiţii pentru creşterea surselor de producţie de energie, cu finanţare din PNRR şi Fondul pentru modernizare", a conchis el.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 33°C 35°C
CLUJ 33°C 33°C
CONSTANTA 26°C 28°C
CRAIOVA 33°C 33°C
BRASOV 30°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI