Gazele s-ar putea scumpi din nou. Producătorii vor plăti redevențe calculate după prețurile din Austria

25 ianuarie 2018, 21:40

Producătorii de gaze naturale au afaceri de peste un miliard de euro în România. Și obțin profituri de sute de milioane de euro, anual. Până acum au plătit redevențe calculate după un tarif de referință stabilit acum zece ani: 45,7 lei/Mwh. În aceste condiţii, Curtea de Conturi consideră că România a pierdut peste un miliard de euro numai între 2011 şi 2015.

Curtea de Conturi spune că această metodologie trebuie actualizată. Este bine ca acest preț de referință se actualizează și sper ca procesul să se finalizeze cât mai rapid” – Răzvan Nicolescu, expert în energie, fost ministru.

Agenția de Resurse Minerale vrea să reunțe la tariful de referință iar redevența să fie calculată în funcție de prețul mediu din Austria, unde funcționează cel mai mare terminal de gaze din Europa. Este mult peste cel stabilit până acum în România, aproximativ 100 de lei/ MwH. Producătorii avertizează că scumpirea se va regăsi în facturi.

În momentul când creşte o redevenţă, în mod evident producătorul sau vânzătorul de gaz are tendinţa să crească preţul mai mult decât efectiv creşterea respectivă” – Ionuț Purica, expert în energie, Academia Română.

S-ar putea ca acestă reglementare să îi aducă o creștere în factură. Există un risc să avem un proces inflaționist dar acest risc vine din nou din consecința unei măsuri administrative” – Dan Apostol, purtător de cuvânt, Asociația Companiilor de Exploatare și Producție Petrolieră.

Experții estimează că scumpirea ar fi de câteva procente. Preţul gazelor depinde însă şi de evoluţia barilului de petrol. Acum este aproape 70 de dolari, cu 40% mult față de jumătatea anului trecut.

Noul calcul al redevențelor este în dezbatere publică și trebuie aprobat de Agenţia pentru Resurse Minerale. Cel mai probabil va aduce o nouă scumpiere a gazelor naturale pentru toți consumatorii, a doua din acest an după majorarea de 5,6 la sută din această lună.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite