Gaze mai scumpe pentru companii. Unul dintre principalii furnizori va scumpi gazele din septembrie

29 iulie 2019, 21:03

Unul dintre principalii furnizori de gaze din România a anunțat că de la 1 septembrie prețurile vor crește pentru unii dintre clienți, deoarece aceștia vor fi alimentați cu gaze din import sau din înmagazinare, iar prețul gazului din import a crescut față de anii trecuți, pe fondul majorării cotațiilor internaționale ale țițeiului și devalorizării monedei naționale.

Producția internă, cu un preț plafonat de 68 lei/MWh, este alocată prioritar acoperirii consumului clienților casnici din piața reglementată, adică aceia care nu și-au făcut un contract nou, pe piața liberă, cu un alt furnizor.

Reprezentanții companiilor spun că le-au crescut deja costurile de producție în acest an, iar noile scumpiri se vor vedea în prețurile altor produse și servicii.

Economiștii atrag atenția că astfel de scumpiri în lanț înseamnă o creștere a inflației, iar inflația îi afectează cel mai puternic pe cei cu venituri mici.

Importurile de gaze au fost de peste 300 de ori mai mari în luna mai față de aceeași perioadă din 2018, dar ministrul Energiei susține că această creștere spectaculoasă e doar rezultatul creării stocurilor pentru iarnă mai devreme decât în trecut:

„Dat fiind că producția internă de gaze naturale este alocată prioritar acoperirii consumului pieței reglementate, România își completează portofoliul de aprovizionare din celelalte două surse disponibile, import și înmagazinare. Lipsa de lichiditate a pieței angro interne a determinat o creștere a cantităților importate pentru acoperirea consumului non-casnic în contextul în care prețul gazului din import a crescut față de perioadele contractuale similare din anii trecuți pe fondul majorării cotațiilor internaționale ale barilului de petrol și a devalorizării monedei naționale.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite