Gaza-Israel: Egiptul își înmulțește contactele pentru a opri escaladarea

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi
Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi
9 octombrie 2023, 16:07

Preşedintele Abdel Fattah al-Sisi a vorbit luni cu omologul său din Emiratele Arabe Unite, şeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan, care a recunoscut recent statul Israel.

Cu o zi înainte, el a discutat cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, stat care are în responsabilitate locurile sfinte din Ierusalim, una dintre primele două ţări arabe, împreună cu Egiptul, ce au stabilit relaţii cu Israelul, punând capăt stării de război vechi de zeci de ani cu acest stat vecin.

Mohammed bin Zayed şi Sisi, care provine din serviciile secrete militare egiptene – responsabile de negocierile cu mişcările din Fâşia Gaza, inclusiv Hamas, care se află la putere în enclava blocată de Israel -, „au convenit să intensifice discuţiile şi eforturile diplomatice” în vederea „opririi escaladării militare în curs”, a transmis preşedinţia egipteană.

Sisi a purtat, de asemenea, discuţii, printre alţii, cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în timp ce miniştrii de Externe ai UE organizează marţi o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre situaţia din Israel şi Gaza.

Liga Arabă, cu sediul la Cairo, ia în considerare o cerere similară din partea reprezentantului permanent al Palestinei. Secretarul general al organizaţiei panarabe, Ahmed Aboul Gheit, a cerut „o soluţionare justă a conflictului israeliano-palestinian”, într-un mesaj de la Moscova, alături de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite