Gaz mai ieftin și depozite umplute în avans. Autoritățile vor să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz

Gazul natural se vinde cu un preț mediu de 935 de lei pe megawatt/oră, la Bursa Română de Mărfuri. Spre comparație, la sfârșitul lunii august, clienții plăteau peste 1.200 de lei pentru un megawatt/oră. Prețurile au scăzut în ultima perioadă și la alte burse europene.

21 Septembrie 2022, 21:19 (actualizat 21 Septembrie 2022, 21:21) Știrile TVR |

Franck Neel, preşedintele Federaţiei Naţionale Petrol şi Gaze: Ceea ce vedem în acest moment este o scădere a cererii pentru că preţurile sunt în continuare ridicate. Deci vedem o distorsionare a cererii. Suntem şi la finalul perioadei de umplere a depozitelor, iar cererea pe termen lung e în scădere şi astfel s-a redus presiunea asupra pieţei.

În România, depozitele de gaze au fost umplute în procent de peste 80%. Astfel a fost atinsă, mai devreme, ținta stabilită de către Comisia Europeană pentru 1 noiembrie.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Nu ne dorim și nu se va întâmpla că românii să stea în frig. Cum nu se va întâmpla să li se stingă lumina. Dar este un lucru etic și foarte bun să facem economii rezonabile acolo unde putem, fiecare acasă.

Între timp, autoritățile vor să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz din țări precum Azerbaidjan, ca alternativă la importurile din Federația Rusă.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Suntem invitați pe 1 octombrie la finalizarea lucrărilor la interconectorul Grecia-Bulgaria. Practic operaționalizează coridorul vertical și posibilitatea unor noi surse de transport a gazului azer.

Gazoductul Grecia-Bulgaria, prin care și România vă aduce mai ușor gaz din Azerbaidjan, a fost inaugurat din iulie. Dar mai sunt necesare o serie de acorduri.

Potrivit ministrului Energiei, Romania ar urma să-și asigure tot gazul natural de care are nevoie din producția interna în 2026, atunci când ar trebui să înceapă producția din zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 7°C 9°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 5°C 6°C
BRASOV 5°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI