Gata de misiune în Africa. Patru elicoptere şi 120 de militari români vor merge într-o misiune ONU în Mali

29 iulie 2019, 09:57

În baza Mihail Kogălniceanu este multă activitate. În timp ce aparatele Eurofighter Typhoon italiene se întorc dintr-o misiune, un elicopter IAR 330 Puma pregătit pentru misiunea din Africa face un zbor de verificare. Patru astfel de aparate şi 120 de oameni vor avea baza în Gao, Mali, şi vor lucra pentru ONU. Principalele misiuni vor fi de evacuare medicală, însă piloţii români vor transporta mărfuri, persoane şi vor avea şi zboruri de cercetare.

Ţara în care merg militarii români este una extrem de periculoasă. La misiunea ONU de aici participă peste 15.000 de militari. În şase ani de activitate, organizaţia internaţionala a pierdut peste 190 de oameni.

Timp de doi ani, cele patru aparate au fost modernizate la Ghimbav. Au fost adaptate pentru a zbura într-un mediu greu cu temperaturi foarte mari şi cu mult praf, însă au primit şi head-up display, vedere pe timp de noapte şi mai multe camere performante care permit aterizarea în condiţii de viziblitate scăzută.

Elicopterele româneşti nu au însă contramăsuri pentru diversele tipuri de rachete ghidate. Comandanţii contingentului spun că nici nu ar fi nevoie de astfel de protecţii pentru că rebelii şi teroriştii din zona în care acţionează ei nu au arme atât de sofisticate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă