„Găsim tot timpul mine. Nu am mai văzut așa ceva până acum”. The Guardian: Herson, poate cea mai minată zonă din lume

O mină antitanc din Mariupol
O mină antitanc din Mariupol
17 noiembrie 2022, 14:39

În vreme ce mulți ucraineni s-au trezit duminică după o zi în care au sărbătorit retragerea Rusiei din Herson, o echipă de 10 lucrători feroviari a sosit în micul sat Posad-Pokrovske, de luni de zile una dintre cele mai aprige linii de front ale conflictului.

Sarcina lor era să repare căile ferate spre Nikolaiev. Traseul era blocat de crengi de copac și bușteni împrăștiați pe drum, plasați acolo, aveau să descopere muncitorii mai târziu, de către soldații ucraineni pentru a semnaliza minele ascunse. Aceștia au trecut de baricadă și au parcurs mai puțin de 100 de metri când au lovit o mină antitanc. Unul dintre muncitori și-a pierdut picioarele, iar ceilalți au fost transportați la spital.

Nu a fost un incident izolat. Cu doar câteva zile înainte, o familie de patru persoane a trecut cu mașina peste o mină în Novoraisk-ul eliberat. Un copil de 11 ani a fost rănit.

Înainte ca rușii să se retragă, autoritățile ucrainene au avertizat că Moscova încearcă să transforme Hersonul într-un „oraș al morții”, dar acum se pare că soldații ruși au transformat întreaga regiune într-un câmp minat – ceea ce ar putea face din acest loc cea mai minată zonă din Ucraina și poate din lume.

„Din moment ce trupele rusești au planificat retragerea, au avut mai mult timp pentru minare și un lanț de aprovizionare bun pentru a pune toate dispozitivele explozive”, a declarat pentru The Guardian Timur Pistriuha, șeful unei asociații a experților în deminare. „Nu putem face încă previziuni, deoarece procedura de curățare abia a început, dar regiunea Herson ar putea fi cea mai minată regiune din țară și, din păcate, Ucraina ar putea ocupa în curând primul loc în lume în ceea ce privește numărul de victime cauzate de mine.”

Drumurile care duc spre Herson, acoperite de resturile războiului, sunt mărginite de cordoane lungi și roșii și de semne care indică prezența câmpurilor minate la fiecare 10 metri.

Zeci de mine recuperate stau în grămezi, la câțiva metri de punctele de control din apropiere, care se află acum sub controlul forțelor ucrainene. Între timp, pe drumurile de țară, câteva dispozitive neexplodate ies din pământ, așteptând să fie dezamorsate.

CITIȚI ȘI: Rusia a folosit cel puţin şapte tipuri de mine terestre în Ucraina. Dintre acestea, șase sunt cu fragmentare

Lucrările de deminare a regiunii ar putea dura luni, dacă nu chiar ani. Martorii și ofițerii militari au declarat pentru The Guardian că rușii au lăsat mine și fire capcană peste tot.

„Rușii au minat tot ce-au putut”, a declarat Oleksandr Valeriovîci, un soldat stabilit în Posad-Pokrovske care ajută la curățarea zonei recucerite de la ruși. „Drumuri, terenuri, poduri, case, clădiri. Totul. Găsim tot timpul mine. Nu am mai văzut așa ceva până acum”, a declarat el.

Sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul primului său discurs de după eliberare, i-a îndemnat pe locuitorii din Herson „să fie atenți și să nu încerce să verifice în mod independent clădirile și obiectele lăsate de ocupanți”.

Chiar înainte de invazia pe scară largă a Rusiei de la începutul acestui an, specialiștii în deminare erau de ani buni înhămați la efortul de a curăța minele din estul Ucrainei. Țara s-a clasat pe locul cinci în lume în ceea ce privește victimele civile cauzate de mine și în primele trei locuri în ceea ce privește incidentele cu mine anti-vehicule.

Având în vedere că luptele grele continuă în sudul și estul țării, specialiștii văd tot mai multe și diferite tipuri de dispozitive desfășurate de forțele rusești, inclusiv mine fluture, supranumite „petale” de către ucraineni: mici mine antipersonal din plastic care au devenit celebre în întreaga lume pentru capacitatea lor de a provoca victime mult timp după ce războaiele s-au încheiat.

Aceste mine PFM-1 arată ca niște jucării și, prin urmare, sunt deosebit de periculoase pentru copii. Ele sunt scoase în afara legii la nivel internațional, dar, potrivit oficialilor ucraineni, Rusia le folosește în războiul său din Ucraina, mai multe dispozitive fiind găsite în diverse regiuni devastate de conflict.

Însă problema minelor din Ucraina nu se limitează la nivelul solului. Apele Mării Negre sunt, de asemenea, infestate cu sute de mine aruncate de ruși și ucraineni. Amploarea operațiunilor de plantare a minelor navale rămâne necunoscută. Prezența lor reprezintă o amenințare serioasă și pentru alte țări care se învecinează cu Marea Neagră. Oficialii bulgari i-au avertizat pe cetățenii care locuiesc în apropierea coastei să fie atenți la mine, în timp ce România lucrează la dezamorsarea dispozitivelor găsite în apele sale. Cel puțin două mine par să fi ajuns în derivă pe coasta turcă de la începutul invaziei.

Experții locali în deminare avertizează că, chiar dacă războiul s-ar încheia mâine, va fi nevoie de cel puțin un deceniu pentru a elimina această amenințare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite