Gărzi la domiciliu pentru medici. Spitalele ar putea economisi 15 la sută din fonduri dacă implementează sistemul

19 iunie 2019, 19:08

Cristian Bulescu este chirurg cardiovascular pediatru într-un spital din Franţa. În fiecare lună, face în jur de zece gărzi la domiciliu. Adică stă acasă, dar e disponibil oricând pentru consult telefonic, sau se întoarce la spital în cazul în care apare o urgenţă.

E stipulat în contract că trebuie să ajungi la spital în maxim 20 de min de la momentul apelului . După ce se termină operaţia pentru care am venit, mai stăm o oră să vedem cum se stabilizează pacientul şi apoi putem să ne ducem acasă şi să revenim a doua zi, în principiu după 12 ore de repaus”, spune medicul CristianBulescu.

În Franţa, aceste gărzi sunt plătite în funcţie de vechime şi de numărul de ore pe care medicul le petrece în spital. Ministrul Sănătăţii vrea acest model și în spitalele de la noi.

„Acolo unde ai puține prezentări la o linie de gardă pe o anumită secție medicală sau chirurgicală poți să organizezi un serviciu de gardă la domiciliu, care este mai puțin costisitor”, spune Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Medicii care lucrează în unităţile de primiri urgenţe, sau la terapie intensivă, nu ar putea face astfel de gărzi.

În unele spitale din țară sistemul funcționează. Unii manageri spun că le-a fost dificil să-l pună în practică.

Spitalele ar putea economisi 15 la sută din fonduri dacă implementează gărzile la domiciliu, susţine ministrul Sănătății.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă