Garmi, noul robot medical ne vine în ajutor

3 aprilie 2023, 13:05

„GARMI” este un robot umanoid similar omului, special conceput pentru a oferi asistență medicală persoanelor în vârstă.

Roboții devin din ce în ce mai prezenți în viața noastră, de la restaurante până la servicii medicale. Oamenii de știință au făcut eforturi majore pentru a îmbunătăți capacitățile roboților, iar dezvoltarea în robotica medicală ar putea aduce cele mai mari beneficii în acest domeniu. Mai ales când vine vorba despre cei vârstnici.

Acum, este timpul să-l cunoaștem pe GARMI.

„Pentru mine, acest robot este un vis”, a spus un medic german pensionar care a ajutat la construirea robotului.

GARMI este montat pe o platformă cu roți, are o carcasă albă și o față cu un ecran negru și două cercuri albastre, care reprezintă ochii pentru interacțiune.

Robotul este echipat cu un ECG, tensiometru și ecograf pentru a efectua diagnosticul pacienților, iar medicii pot evalua diagnosticul de la distanță. Acest lucru este deosebit de util pentru cei care trăiesc în zone îndepărtate. Robotul GARMI poate fi personalizat pentru a îndeplini sarcini ca cele ale asistenților și îngrijitorilor și poate oferi asistență pentru persoanele în vârstă la domiciliu sau în casele de îngrijire. Acesta poate ajuta cu sarcini precum deschiderea sticlei de apă, servirea mesei sau apelarea de urgență. Robotul poate fi de asemenea utilizat în timpul exercițiilor de reabilitare pentru a ajuta fizic pacientul.

“Avem bancomate de unde putem obține numerar astăzi. Ne putem imagina că într-o zi, pe baza aceluiași model, oamenii pot veni să-și facă examenul medical într-un fel de hub tehnologic“, a spus într-un comunicat Abdeldjallil Naceri, principalul om de știință al laboratorului unde a fost dezvoltat robotul.

GARMI este un produs al geriatronicii, o nouă industrie care folosește tehnologii avansate în geriatrie, gerontologie și asistență medicală, fiind dezvoltat de o echipă de oameni de știință și specialiști din domeniul medical în colaborare cu Institutul de Robotică și Inteligență Artificială din München. Așteptăm cu nerăbdare să vedem cum va ajuta acest robot în viitorul apropiat

 

Un articol de Maria Chiriță

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite