Gările regale, în paragină. Sicriul cu trupul Regelui Mihai va fi transportat la Curtea de Argeș cu trenul

Băneasa, Bascov, Băiculeşti, Curtea de Argeş. Acesta e traseul pe care îl va parcurge, sâmbătă, trenul regal cu trupul neînsufleţit al fostului suveran Mihai I. Gările sunt bijuterii arhitecturale, dar nimeni nu a mai dat bani pentru renovarea lor. Special pentru înmormântare, muncitorii au început să măture şi să vopsească bordurile.

11 Decembrie 2017, 21:00 (actualizat 11 Decembrie 2017, 21:07) Știrile TVR |
Gările regale, în paragină
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

De pe peronul regal al gării Băneasa, sicriul cu trupul Majestății Sale va pleca pe ultimul drum, spre Curtea de Argeș.

Gara Bascov. Clădirea își păstrează farmecul de altădată, însă nimeni nu a mai investit bani în refacerea sa. De două ori pe zi, prin gară trece un tren către Curtea de Argeș.

O altă gară aflată pe traseul trenului care-l va duce pe Regele Mihai spre necropola regală este cea din comuna Băiculești. Construcția din cărămidă roșie este abandonată de multă vreme. Niciun angajat al CFR nu mai lucrează acolo și niciun tren nu oprește.

Gara din Curtea de Argeș, destinația finală a trenului regal, era cândva o adevărată bijuterie arhitectonică. A fost construită în mai puțin de un an, la cererea expresă a Regelui Carol I, după planurile arhitectului francez care a restaurat  și Mănăstirea Curtea de Argeș. A fost dată în folosință în 1899.

Astăzi, nimic nu mai amintește de gloria de altădată. Gara e lăsată în paragină. De aproape 20 de ani, nimeni nu a mai investit niciun leu în această clădire. Acum, muncitorii au împânzit gara.

Se lucrează în gara Curtea de Argeș, dar și în oraș. Se vopsesc borduri, se mătură străzile.

La 24 iulie 1927, sicriul cu trupul Regelui Ferdinand ajungea în Curtea de Argeș. Parcursese același traseu pe care îl va face, sâmbătă, și fostul suveran Mihai.

În gările regale de pe traseu, nimic nu mai amintește de gloria de acum 90 de ani.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN MOARTEA UNUI REGE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 7°C 9°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 5°C 6°C
BRASOV 5°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI