Gardurile care salvează economia. Fermierii din Australia își apără oile de câinii dingo

Fermierii australieni înregistrează de câțiva ani buni pierderi din cauza secetei. Dar cele mai mari pagube le-au produs câinii sălbatici care au devorat, ani la rând, mieii neajutorați. Planul național de împrejmuire a proprietăților dă roade, iar crescătorii de oi de la Antipozi au speranța că numărul animalelor va crește astfel considerabil.

12 Mai 2018, 14:21 (actualizat 12 Mai 2018, 15:31) |

În urma cu un an, dimineața nu puteai privi aceste pajiști. În fiecare noapte, câinii dingo făceau un adevărat carnagiu.

Ucideau fără milă sute de miei. Mai mulți fermieri din nord-estul Australiei au decis să ridice un gard și ideea lor se pare că a fost bună.

Ben Banks, unul dintre beneficiarii gardului, crede că anul acesta o treime din miei vor ajunge la maturitate ceea ce este o adevărată binefacere pentru o proprietate afectată sever de seceta din ultimii 5 ani.

Din aceasta cauza, dar și din cauza câinilor sălbatici numărul oilor din Queensland a scăzut cu 70 de procente.

Nemaiavând de lucru oamenii au părăsit regiunea. Este pentru prima oară în ultimii ani când la cel mai important liceu de acolo s-au reluat cursurile pentru oierit.

E nevoie de mână calificată pentru tunderea oilor; lâna australiană este renumită în întreaga lume.

Au apărut tinerii care își suflecă mânecile și se duc la muncă și câștigă binișor din oierit. Banii câstigați de ei sunt cheltuiți tot aici, în comunitate.

Îngrăditul este o practică nouă pentru australieni. Ben Banks a cheltuit o jumătate de milion de dolari pe gardul lui.

Guvernul le-a venit însă în ajutor fermierilor din nord estul Australiei cu o investiție de 30 de milioane de dolari.

Ecologiștii spun că soluția împrejmuirilor are un impact negativ asupra vieții sălbatice, dar autoritățile locale se gândesc la bunăstarea comunității așa că vor mai investi în garduri încă 7 milioane.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 17°C
IASI 14°C 14°C
CLUJ 13°C 13°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 17°C 16°C
BRASOV 13°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI