Garduri electrice pentru a ține urșii la distanță. Cine poate beneficia de programul de finanțare de 70 de milioane de lei

11 aprilie 2023, 19:45

Brașov, Harghita, Prahova, Argeş şi Bacău sunt județele unde urșii coboară frecvent în localități, printre casele oamenilor sau chiar pe străzile stațiunilor pline de turiști. În ultimi doi ani, au fost peste 500 de intervenții pentru a alunga animalele sălbatice. 25 de urși au fost împușcați pentru că reprezentau un pericol iminent pentru oameni. Gardurile electrice ar urma să ţină urșii la distanţă.

Administrația fondului pentru mediu are la dispoziție 70 de milioane de lei pentru montarea de bariere electrificate. Persoanele fizice pot cere până la 15.000 lei, iar companiile un milion de lei.

Tanczos Barna, ministrul Mediului:Vom finanţa garduri electrice, sisteme de protecţie pentru UAT-uri, garduri electrice. Beneficiarii pot fi atât UAT-urile, primăriile, cât şi persoanele juridice, companii din agricultură, PFA-uri, asociaţii de vânătoare, de proprietari, composesorate, instituţii publice, deci toată plaja de beneficiari care pe suprafeţele deţinute sau avute în proprietate, pe suprafeţele care trebuie protejate, gospodării, terenuri agricole pot instala aceste sisteme de protecţie”.

Rusu Imre, fermier: De ani de zile, ursul dă târcoale animalelor. O să montez şi eu gard electric. Dar am auzit că, nu demult, în zona Odorheiului, ursul a rupt gardul electric, a intrat în saivan și a făcut prăpăd, a omorât vreo 50 de oi”.

În Tușnad, unde autoritățile locale au montat garduri electrice se văd însă rezultatele. Primăria vrea să extindă acum zonele protejate.

Butyka Zsolt, primarul Tușnadului:Se vede diferenţa. A fost foarte benefic. Urşii sunt la fel de mulţi, numai că oamenii stau în siguranţă. E mult mai sigur cu gardul electric decât să nu ai nimic. Noi ne pregătim să depunem pentru suma maximă ca să avem şi la şcoală, şi la sala de sport, şi peste tot unde avem clădiri”.

România are cea mai mare populație de urși din Europa. Cifrele oficiale indică aproape 8.000 de exemplare. În ultimii patru ani, statul a plătit peste 21 de milioane de lei pentru pagubele provocate de urși.

BANI PENTRU GARDURI ELECTRICE ÎN CALEA URŞILOR

persoane fizice – max. 15.000 lei

companii – max. 500.000 lei

autorităţi publice locale – max. 1.000.000 lei

autorităţi publice centrale – max. 5.000.000 lei

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite