Garda de coastă a primit în dotare încă două nave pentru supravegherea și controlul frontierelor externe ale Uniunii Europene

19 ianuarie 2023, 20:32

26 de milioane de euro au costat cele două nave cu dotări de ultimă generație, care au intrat în serviciul Gărzii de Coastă. Ambarcațiunile au fost construite în Turcia și vor fi folosite pentru supravegherea și controlul frontierelor externe ale Uniunii Europene, precum și pentru salvarea vieților omenești pe mare.

Anamaria Stancu, corespondent TVR: Navele dispun de sisteme performante de supraveghere, navigație și identificare. Au o autonomie de până la trei zile. Atât pot rămâne pe mare la intervenții și pentru misiuni de supraveghere, iar polițiștii de frontieră pot salva până la 80 de persoane, care pot fi urcate la bordul fiecărei nave.

Navele au la bord și ambarcațiuni de mici dimensiuni, cu care se intervine rapid în anumite zone. Țintele sunt observate pe radar, iar apoi sunt identificate.

De la începutul războiului din Ucraina, misiunile de patrulare și identificare a țintelor necunoscute s-au intensificat.

În ultimul an, patru mine marine, care pluteau în derivă, au fost distruse de militarii români.

Anul trecut, polițiștii români de frontieră au salvat 150 de migranți care încercau să ajungă în România pe Marea Neagră și peste o mie care navigau, în condiții periculoase, în Mediterană.

Navele Poliției de Frontieră asigură supravegherea și controlul unei suprafețe maritime de aproximativ 20 de mii de kilometri pătrați.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite