Garanții de securitate pentru România. SUA își vor întări prezența militară în România, iar Franța va trimite trupe | Biden: Avem un angajament sacru de a apăra țările membre NATO

Preşedintele american Joe Biden afirmă că Statele Unite îşi vor spori prezenţa militară pe flancul Estic al NATO, în ţări ca România şi Polonia, dacă Rusia va ataca Ucraina. Iar preşedintele francez Emmanuel Macron anunţă disponibilitatea Franţei de a contribui cu trupe NATO pe teritoriul României. Sunt declaraţii făcute în contextul tensiunilor tot mai mari din Europa de Est şi a temerilor privind o nouă agresiune a Federaţiei Ruse în Ucraina.

20 Ianuarie 2022, 13:26 (actualizat 20 Ianuarie 2022, 20:23) Știrile TVR |

Liderul de la Casă Albă a fost întrebat, în conferința de presă susținută la un an de la preluarea mandatului prezidențial, dacă are în vedere să renunțe la rotația trupelor americane pe flancul estic al NATO. Și a răspuns pe un ton clar că nu e loc pentru o asemenea decizie.

Joe Biden președintele SUA: Nu vom face asta. De fapt, ne vom spori prezența militară în Polonia, România și alte țări dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina.Pentru că avem un angajament sacru de a apăra aceste țări, conform articolul 5. Ele fac parte din NATO.

JOE BIDEN: AVEM UN ANGAJAMENT SACRU DE A APĂRA ŢĂRILE MEMBRE NATO

Psedintele Joe Biden a înlăturat altfel ideea că administrația pe care o conduce va retrage trupele din fostele țări membre ale Pactului de la Varșovia, care acum sunt membre ale Alianței, pentru a încheia un acord de reducere a tensiunilor cu Rusia,care a transportat echipament militar și a adunat aproximativ 127.000 de soldați la granița cu Ucraina.

Angajamentul SUA de a întări prezenţa americană în România este o dovadă reală a unui parteneriat strategic puternic, a transmis, joi, premierul Nicolae Ciucă după anunţul preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, în acest sens.

"Angajamentul SUA de a întări prezenţa americană în România este o dovadă reală a unui parteneriat strategic puternic! Anunţul explicit al preşedintelui Joe Biden este cu adevărat binevenit pentru români", a afirmat premierul Nicolae Ciucă într-un mesaj pe pagina de Twitter a Guvernului.

 

FRANȚA TRIMITE TRUPE ÎN ROMÂNIA, ÎN CADRUL NATO

Un anunț major în plină criză a fost făcut de președintele Emmanuel Macron: Franța va trimite trupe în România în cadrul operațiunilor NATO pentru garantarea securității statelor din estul alianței.

Emmanuel Macron preşedintele Franţei: Am trimis trupe pentru a garanta securitateapartenerilor noștri europeni în cadrul misiunilor NATO, la prietenii noștridin zona baltică și vom continua să o facem. Am arătat disponibilitatea noastră de a mergemai departe, în cadrul NATO, de a ne angajaîn noi misiuni și de a ne asumă responsabilitatea în misiuni de tip "prezenţă înaintată consolidată",mai ales în România. Solidaritate cu prietenii noștri europeni în cadrul NATO.

Anunțul președintelui francez, făcut în discursul din fața militarilor, la o reuniune din Alsacia, vine într-un moment de maximă tensiune, cu temeri asupra unei invazii a rușilor în Ucraina și o cerere oficială pe care Kremlinul a adresat-o statelor membre NATO să își retragă trupele din țările aliate estice, printre care se numără și România.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 31°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 25°C 23°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 27°C
BRASOV 27°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI