Garanție 50 de bani pentru returnarea și reciclarea dozelor, PET-urilor și sticlelor, de anul viitor

Garanție 50 de bani pentru returnare și reciclare
Garanție 50 de bani pentru returnare și reciclare
7 octombrie 2021, 21:49

Sistemul garanție-returnare pentru ambalaje nereutilizabile prevede o garanție de 50 de bani la cumpărarea oricărui ambalaj pentru băutură.

Garanția va putea fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate.

Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele mici până la supermarketuri. Ambalajele reciclate, din sticlă, plastic sau metal, trebuie să aibă volume cuprinse între 0.1 și 3 litri.

Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: Rambursarea garanției se va face în cash sau prin transfer electronic, respectiv voucher în cadrul sistemelor automate care pot fi valorificate în cadrul acelor unități de comercializare.

În timp ce unii sunt încântați de idee, alții spun că primesc înapoi prea puțin bani, ca să fie motivați.

Teodora Iacob, președinte, Nature Talks: Garanția de 50 de bani îi poate motiva pe românii care cumpără în cantități mai mari. De exemplu, dacă iau două baxuri de bere și două de apă, mă gândesc că acea garanție va trece de 20 de lei și voi fi motivat să mă întorc. Dacă cumpăr pur și simplu o doză de suc, nu știu câți dintre noi ne vom întoarce la magazin doar pentru 50 de bani.

Ambalajele returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori.

Întreaga infrastructură de preluare a deşeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem. Acesta va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanţi ai acestora, comercianţi, dar şi statul român. Lucru care îi nemulțumește deja pe mulți comercianți.

Cătălin Scarlat, proprietarul unui lanț de magazine: Nu înțeleg de ce noi, marii și micile lanțuri de magazine, suntem atrase în acest joc. În mod normal, consider eu, că producătorul, cel care pune în piață produsele, ar trebui să facă în așa fel încât produsele, împreună cu primăriile și consiliile locale să pună aparatele în colțul străzii așa încât cel care aduce ambalajele să nu vină la mine.

Hotărârea de Guvern prevede ca întreaga infrastructură să fie gata până în luna octombrie a anului viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite